Veći broj miokarditisa kod mladih nakon RNK vakcina: Bar polovina primila neko od ova dva cepiva

 
  • 7

* Dobra vest je da se radi o manje od devet odsto ukupno vakcinisanih u SAD * Navedeni su preliminarni nalazi dva različita sistema za praćenje bezbednosti vakcina protiv korona virusa * Najmanje 81 odsto se oporavilo od simptoma

Vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Preliminarni nalazi dva sistema za praćenje bezbednosti vakcina ukazuju na veći broj slučajeva upale srčanog mišića nakon druge doze mRNK vakcina kod mlađih muških osoba, saopštili su danas Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Više od polovine slučajeva registrovano je nakon primanja Fajzer-BioNTekove ili Modernine vakcine kod osoba između 12 i 24 godina, naveo je CDC, preneo je Rojters.

Ta starosna grupa čini manje od devet odsto onih koji su primili te vakcine.

- Očigledno imamo disbalans - rekao je dr Tom Šimabukuro, zamenik direktora Kancelarije za bezbednost imunizacije CDC-a.

Prema njegovim rečima, Link o podacima o bezbednosti vakcina (VSD), još jedan sistem za nadzor bezbednosti, pokazao je povećanu učestalost upale srčanog mišića kod osoba od 16 do 39 godina nakon druge doze vakcine, u poređenju sa takvom pojavom nakon primljene prve doze vakcine.

Ograničeni podaci pokazuju da se većina pacijenata, najmanje 81 odsto, potpuno oporavilo od simptoma, rekao je Šimabukuro.

Fajzer i Moderna nisu odmah bili dostupni za komentar, prenosi Tanjug.

(Telegraf.rs)

Video: Odbrana Srba uhapšenih nakon sukoba u Banjskoj uložiće žalbu na optužnicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    10. jun 2021 | 20:56

    Bravo za urednika što je objavio tekst.

  • Mihajlo

    10. jun 2021 | 22:01

    Manje od 9% dobra vest? Znači na milion, oko 90 000 prethodno zdravih mladih ljudi može da dobije srčano obolenje. Stvarno super...

  • XXL

    10. jun 2021 | 20:34

    Jedan naš poznanik u Nemačkoj, sportista, primio Fajzerovu vakcinu. Dobro se osećao i otišao na trčanje. Pozlilo mu i hitno smešten u bolnicu. Miokarditis. Srce mu radi sa 50% kapaciteta. Mole se Bogu da se uspešno oporavi. Posle vakcine, bez napora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA