7 popularnih namirnica koje su pune skrivenog šećera: Za neke smo u zabludi da su zdrave
Neka jela za koja smo ubeđeni da spadaju u zdravu hranu, zapravo su štetna za naš organizam
Nutricionisti preporučuju ženama da dnevno unose 24 grama šećera, dok je za muškarce poželjno da to bude do 36 grama.
Recimo, samo jedna limenka gaziranog soka sadrži gotovo 40 grama šećera.
Međutim, to da su gazirana pića puna šećera nije novost, ali nije toliko poznato da i gotova supa od paradajza može da sadrži do 20 grama šećera. Čaša omiljenog soka od jabuke, čak i ako na etiketi piše da je "bez dodatog šećera", sadrži čak 25 grama šećera.
Nutricionisti upozoravaju da postoje jela koja sadrže mnogo više šećera nego što možemo i da zamislimo.
1. Gotova supa
Kada proučite šta sadrži supa iz kesice, primetićete da u samo jednoj kesici može da bude više šećera nego što se preporučuje za konzumiranje na dnevnom nivou.
To je posebno često kod supa na bazi paradajza, gde se šećer koristi za uravnoteženje kiselosti.
2. Nemasni jogurt
Iako hrana sa niskim nivoom masti može da bude primamljiva za one koji pokušavaju da žive zdravijim životnim stilom, trebalo bi razmisliti o upotrebi takvih namirnica, a naročito jogurta.
Porcija punomasnog običnog jogurta ima 4,7 grama šećera, dok porcija dijetalnog jogurta može da sadrži i od 6 do 12 grama šećera.
Dodavanje šećera u hranu s niskim procentom masti koristi se kako bi se nadoknadio gubitak ukusa, a mnogi niskomasni jogurti sadrže i nezdrave zaslađivače, poput saharoze ili kukuruznog sirupa.
3. Preliev za salatu s manje masti
Slično jogurtu, i prelivi za salate koji imaju manje masnoće i kalorija, sadrže dodatne količine šećera.
Samo dve kašike kupovnog dresinga za salatu sadrže od 7 do 10 grama dodatnog šećera.
Zato stručnjaci preporučuju da sami napravite preliv za salatu kod kuće kako biste bili sigurni da nemaju dodatnih šećera, konzervansa i drugih nezdravih sastojaka.
4. Kečap
Ovo je jedan od najpopularnijih dodataka jelima širom sveta. Mnogi ga rado u velikim količinama dodaju na već gotovu picu ili ga jedu uz pomfrit. Međutim, kada pojedete samo jednu kašiku kečapa računajte da ste pojeli celu kockicu šećera - kečap je toliko sladak.
Naime, kašika kečapa sadrži približno 4 grama šećera, ali i značajne količine kukuruznog sirupa, za koji nutricionosti tvrde da je naročito štetan zbog slatkoće.
5. Puter od kikirikija
Popularni namaz dobar je izvor proteina, ali samo ako ga pripremate u kućnoj varijanti. Fabrički puter od kikirikija pun je nezdravih ulja i dodatnog šećera - samo dve kašike kikiriki putera sadrže 8 grama šećera.
6. Čips
U kesici hrskavog čipsa u proseku se nalazi od 3 do 5 odsto šećera.
To je posebno često kod sve popularnijeg čipsa sa ukusima roštilja, slatkog čilija ili meda. Čips takođe sadrži mnogo ugljenih hidrata, koje naše telo pretvara u glukozu.
7. Suvo voće
Suvo voće smatra se zdravom užinom. Bogato je vitaminima, vlaknima i antioksidansima, a posebno se preporučuje osobama koje imaju slabiju peristaltiku.
Međutim, kad se plodovi voća dehidriraju, odnosno osuše, sadržaj vode se uklanja, ali šećeri ostaju. Pa ipak, suvo voće je od svih navedenih namirnica sa ove liste najbolji izbor, jer sadrži vlakna, a samim tim duže drži sitost.
(Telegraf.rs)
Video: Izložba slika Vuka Vidora u Comtrade-u
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.