Zašto nekontrolisano jedemo čim padne kiša? Nutricionista nam otkriva trik kako da zamenimo slatkiše

 
 
  • 4

Poslednjih dana mnogi su primetili da imaju pojačanu želju za grickanjem, i to posebno ujutru

Devojka jede desert Foto: Shutterstock

Iako smo kalendarski odavno ušli u najlepše godišnje doba, sudeći po vremenskoj prognozi - stigla je jesen. Kiša, vlaga, loše vreme čini da se osećamo mrzovoljno, a ako samo na tren zaboravimo da je lepo vreme tik iza ugla, stiče se utisak da je zima tek došla.

Ipak, hladnoća, kad joj vreme nije, veoma mnogo utiče na naše raspoloženje, naše navike i ponašanje. Utehu najčešće tražimo u hrani.

Poslednjih dana mnogi su primetili da imaju pojačanu želju za grickanjem, i to posebno ujutru. U kancelariji se, kao nekad sličice, razmenjuju slatkiši i recepti za testa. Želja za grickanjem nas ne napušta tek tako i već posle prve, planiramo i drugu čokoladicu, pa treću, i tako do kraja radnog dana.

Zbog čega je to tako i kako da prevaziđemo period lošeg vremena i raspoloženja, pitali smo nutricionistkinju Branku Mirković koja podseća na to da šećer stvara zavisnost.

- Kada smo pod stresom, kada se pojavi neka doza nervoze, nama su potrebni serotonin i dopamin, a najbrži način da zadovoljimo tu potrebu je da uzmemo nešto slatko - kaže Branka Mirković za Telegraf.

Ona naglašava da umirenje te potrebe traje samo pola sata do sat vremena i da se potom ponovo javlja želja.

- Šećer prvo naglo skoči, a onda padne i ponovo imamo potrebu da jedemo - objašnjava nutricionistkinja.

foto Pixabay foto Pixabay

Kako kaže, kada žvaćemo, na obrazima se pomeraju mišići koji su zaduženi za smeh:

- Ako smo neraspoloženi i ne smejemo se, onda kroz žvakanje i grickanje zatežemo mišiće i imamo potrebu da konstantno nešto jedemo.

Sagovornica Telegrafa objašnjava i da je pojava reaktivne depresije uobičajena stvar kada posle lepog vremena padne kiša:

- Tada se pojavi reaktivna depresija, odnosno pad vitamina D, kog nazivamo i hormon depresije i imuniteta, i onda to nadoknađujemo grickanjem.

Imajući u vidu da jesen usred proleća neće zauvek trajati i da uskoro dolazi i leto, ali i da potreba za grickanjem na neki način mora da se savlada, Mirković kaže da bi najbolje bilo pojesti voće.

voće Foto: Unsplash

- Možete da uzmete jagode ili neko voće, pa ako vam nije dovoljno slatko možete da ga prelijete "natrenom" ili stevijom koje ste prethodno razmutili u malo vode. Bolje je uzimati voće, koje ipak ima šećera i koje će isto zadovoljiti potrebu za slatkim - savetuje ona.

Pojedinci su primetili i da se kada je loše vreme, potreba za slatkišima dešava odmah posle buđenja, a Mirković kaže da insulin pada kada se probudimo.

- I onda treba malo sačekati. Prvo treba popiti 3-4 decilitra vode da bi se uspostavio metabolizam, jer noću kako dišemo izbacimo oko pola litre tečnosti, kako kroz disanje tako i kroz znojenje. Mi uradimo obrnutu stvar i popijemo kafu, ali prvo treba popiti vodu, pa onda kafu - savetuje nutricionista.

(Telegraf.rs)

Video: Odbrana Srba uhapšenih nakon sukoba u Banjskoj uložiće žalbu na optužnicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😒

    20. maj 2021 | 16:09

    A zašto i kada ne pada? Takoreći uvek 🙄

  • Psihopata

    20. maj 2021 | 16:35

    To su zivci ljudima oslabili pa im se trazi da grickaju nesto da se smire na trenutak

  • 🤔

    20. maj 2021 | 16:39

    Ko još jede više kad pada kiša??? Ovo prvi put čujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA