Rusi prave vakcinu protiv korone sa ukusom jagode: Moći ćemo da je pijemo uz jogurt ili kefir
Ruski naučnici prave novu vrstu vakcine protiv korona virusa koja će se koristiti oralno i koja će imati ukus jagode.
Naučnici Instituta za eksperimentalnu medicinu u Sankt Petersburgu osmislili su cepivo koje se pravi dodavanjem specifične DNK bakterijama već prisutnim u mlečnim proizvodima.
Vakcina je za sada u pretkliničkoj fazi.
Prema Aleksandru Dmitrijevu, direktoru Instituta, praznine u genomu probiotskih bakterija, prisutne u fermentisanim mlečnim proizvodima, popunjene su delovima DNK korona virusa, što rezultira razvojem antitela nakon upotrebe.
- S jedne strane, probiotske bakterije pozitivno utiču na ljudski organizam. S druge strane, osoba razvija antitela na korona virus – kaže Dmitirjev i dodaje da jestiva vakcina ima prednosti u poređenju sa postojećim cepivima protiv korona virusa.
- Naša kreacija, prototip, gotovo da nema kontraindikacija - objašnjava Dmitrijev.
Naučnik je primetio da bilo koja fabrika mlečnih proizvoda može da proizvede vakcinu uz minimalnu modifikaciju tehnološkog procesa. Štaviše, vakcinu ne treba stavljati u zamrzivač, jer se najbolje čuva između 4 i 8 stepeni Celzijusa.
Aleksandar Suvorov, šef Odeljenja za molekularnu mikrobiologiju Ruskog instituta za eksperimentalnu medicinu, kaže da vakcina može imati bilo kakav ukus:
- Pretpostavljamo da ako osoba tri puta uzme 250-200 mililitara i ponovi postupak za 21 dan, to će biti dovoljno za vakcinaciju. Kad je reč o ukusu, možete dodati bilo koji u fermentisane mlečne proizvode, pa i ukus jagode.
Suvorov je dodao da naučnici trenutno razvijaju dva prototipa jestive vakcine - na bazi mleka i na bazi proteina soje.
Irina Koroliova, viši naučni saradnik odseka za molekularnu mikrobiologiju Ruskog instituta za eksperimentalnu medicinu, objasnila je kako ova vakcina deluje:
- Kako se ovaj lek daje oralno, onda se pre svega na ustima i sluznoj membrani nazofarinksa proizvodi sekretorni imunoglobulin A. Ovaj odgovor na antitela štiti „ulazna vrata“, odnosno usta i nos od zaraze virusom, što je veoma važno. Ovim blokiramo virus na samom početku i ne dozvoljavamo mu da prodre u naše disajne puteve.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sasa
Bacuske u svemu ispred vremena...
Podelite komentar
Iggy
Bice svega i svacega u hrani i picu samo polako....
Podelite komentar
534
Ko uz jagode pije kefir?
Podelite komentar