Jedna šargarepa dnevno može sprečiti brojne bolesti: Zašto i kada treba da je jedete
Hrskava je, ukusna, hranljiva i ima brojne zdravstvene benefite
Za neke je šargarepa univerzalna namirnica kada je u pitanju zdravlje. Većina roditelja govori deci da će im, ako budu jela dovoljno šargarepe, upravo ona pomoći kada je u pitanju bolji vid.
Ali da li je to tačno, i koje su sve prednosti ove popularne namirnice?
Danas se šargarepa koristi širom sveta i veoma je popularna namirnica, verovatno zbog njene visoke hranljive vrednosti i jednostavnosti kada je u pitanju priprema.
Nutritivne vrednosti i zdravstveni benefiti
Osim što je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, šargarepa je i dobar izvor antioksidanasa.
Kada je vid u pitanju vitamin A, odnosno njegov nedostatak u organizmu, je glavni uzrok slepila kod dece.
Osim vitamina A, šargarepa sadrži i antioksidanse lutein i zeaksantin, a njihova kombinacija može sprečiti degeneraciju žute mrlje, odnosno gubitak centralnog dela vida. Stoga, njena konzumacija je zaista važna, a osim očuvanja vida, ona može pomoći i u borbi sa drugim bolestima.
Karcinom prostate
Antioksidativni efekti prehrambenih karotenoida - žuti, narandžasti i crveni organski pigmenti prisutni u šargarepi i drugom povrću, mogu smanjiti rizik od raka.
Naučno istraživanje iz 2015. godine pokazalo je vezu između ishrane bogate karotenoidima i nižeg rizika od raka prostate.
Karcinom kože
Istraživanja ukazuju da određeni nutrijenti mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili pomoći u oporavku već oštećene kože.
Najviše se ispitivalo delovanje beta-karotena i antioksidativnih nutrijenata - vitamina A, C, E, selena i cinka. Zaključak je da se zbog svih dobrih faktora koji beta-karoten ima na kožu, može sprečiti nastanak i razvijanje raka kože.
Ishrana bogata vlaknima takođe može pomoći osobama koje boluju od dijabetesa i visokog krvnog pritiska.
Sok od šargarepe
Limeta, šargarepa i đumbir u kombinaciji stvaraju magični napitak koji ne samo da je osvežavajuć, već će vaš organizam obogatiti vitaminima, mineralima i ostalim hranljivim materijama.
Sastojci:
- 2 kašike oguljenog i naseckanog đumbira
- 250 ml svežeg soka šargarepe
- 125 ml svežeg soka limete
- 80 ml vode
Priprema:
U mali lonac, na srednje jakoj vatri, stavite đumbir i vodu. Mešajte i sačekajte da provri. Kada provri, pomerite lonac sa vatre i ostavite 10 minuta da se prohladi.
Dobijenu tečnost procedite i sačekajte da se potpuno ohladi. Dodajte sok od šargarepe i limete koje ste prethodno napravili uz pomoć sokovnika. Dobro promešajte i čuvajte u frižideru. Poslužite s ledom.
(Telegraf.rs)
Video: Ne znam ko je ubio Đinđića, ali znam ko sigurno nije: Veruović iskreno o atentatu i seriji "Sablja"
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.