Hrana koja šteti koži: Dermatolozi otkrivaju koje namirnice su kobne za lep ten ako ih jedete često
7. Peciva
- Iako su ukusni, pekarski proizvodi su prepuni šećera, što može doprineti stvaranju finih linija i bora. Hrana koja sadrži visoke koncentracije šećera i prerađenih ugljenih hidrata ima potencijal da negativno utiče na proizvodnju kolagena - kaže dr Grin.
Kolagen održava kožu mlađom, gipkom i čvrstom. Kada se proizvodnja kolagena smanji, smanjuje se otpornost na bore.
8. Perece
Zbog visokog sadržaja natrijuma, perece mogu da unište vašu kožu. Prema rečima dr Majkl Farbera, so i drugi sastojci koji dehidriraju kožu, uključujući alkohol i kafu, mogu doprineti stvaranju bora.
9. Veštački zaslađivači
- Pokazalo se da veštački zaslađivači mogu da utiču na naše hormone na isti način kao i šećer, pa stoga mogu i da doprinesu pojavi akni. Mislimo da veštački zaslađivači podstiču lučenje insulina i proizvodnju hormona, kao što je IGF-1, za koji je poznato da najviše doprinosi razvoju akni - objašnjava dr Hadlej King iz Njujorka.
Hrana koja može da sadrži veštački zaslađivač uključuje sve - od slatkiša do sladoleda, pa čak i nekih instant ovsenih pahuljica.
10. Beli hleb
- Rafinisani ugljeni hidrati, kao što je beli hleb, jedan su od najvažnijih faktora glikacije, procesa u kom se šećer vezuje za kolagen. Ovi modifikovani molekuli kolagena, poznati kao napredna glikacija ne savijaju se onako kako to inače čini zdrav kolagen. Umesto toga, kolagen postaje krut i lomi se - objašnjava dermatolog Džošua Zeinher iz Njujorka.
Njegov savet? Umesto belog hleba, držite se hleba od celog zrna. Osim što nije izvor rafinisanih ugljenih hidrata, hleb od celog zrna je hranljiva alternativa i odličan izvor vlakana koja pomažu da duže budete siti.
11. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom
- Šećer (koji ima visok glikemijski indeks) neprijatelj je kolagena u koži, bilo iz prerađene hrane, poput čipsa prženog u ulju, ili gaziranih napitaka. Šećer pokreće skok nivoa insulina, uzrokujući upale i oštećenja slobodnih radikala. Povišena glukoza u krvi takođe oštećuje naše male krvne sudove doprinoseći mikrovaskularnim bolestima - primećuje Dajan Medfes, profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Mount Sinai.
Studije na pacijentima sa dijabetesom pokazuju lošu elastičnost kože, sporo zarastanje rana i ubrzano starenje kože. Možda ćete biti iznenađeni da hrana sa skrivenim šećerom doprinosi stvaranju bora. Izbegavajte beli hleb i beli šećer. Konstantna upotreba ovih namirnica dovodi do prevremenog starenja kože, zaključuju dermatolozi.
(Telegraf.rs)
Video: Pas sa Cetinja čeka decu koja nikada neće doći
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ivana
Zivot je previse kratak da bi se brojale kalorije!!!Po ovome, nista ne smem da jedem.Pa nisam biljka da zivim od sunceve svetlosti
Podelite komentar
Dana
Jedem sve sto volim, najvise cokoladu. Ten mi je super, bez akni i bora. Ne mucim se i uzivam umereno u svemu sto ima dobar ukus. Brojanje kalorija je tako zamorno.
Podelite komentar