Hrana koja šteti koži: Dermatolozi otkrivaju koje namirnice su kobne za lep ten ako ih jedete često

 
  • 4

7. Peciva

- Iako su ukusni, pekarski proizvodi su prepuni šećera, što može doprineti stvaranju finih linija i bora. Hrana koja sadrži visoke koncentracije šećera i prerađenih ugljenih hidrata ima potencijal da negativno utiče na proizvodnju kolagena - kaže dr Grin.

Krofne, Krofnice, kuhinja, testo, slatkisi, pecivo, kolaci, recepti Foto: Pixabay

Kolagen održava kožu mlađom, gipkom i čvrstom. Kada se proizvodnja kolagena smanji, smanjuje se otpornost na bore.

8. Perece

Zbog visokog sadržaja natrijuma, perece mogu da unište vašu kožu. Prema rečima dr Majkl Farbera, so i drugi sastojci koji dehidriraju kožu, uključujući alkohol i kafu, mogu doprineti stvaranju bora.

9. Veštački zaslađivači

- Pokazalo se da veštački zaslađivači mogu da utiču na naše hormone na isti način kao i šećer, pa stoga mogu i da doprinesu pojavi akni. Mislimo da veštački zaslađivači podstiču lučenje insulina i proizvodnju hormona, kao što je IGF-1, za koji je poznato da najviše doprinosi razvoju akni - objašnjava dr Hadlej King iz Njujorka.

Hrana koja može da sadrži veštački zaslađivač uključuje sve - od slatkiša do sladoleda, pa čak i nekih instant ovsenih pahuljica.

10. Beli hleb

- Rafinisani ugljeni hidrati, kao što je beli hleb, jedan su od najvažnijih faktora glikacije, procesa u kom se šećer vezuje za kolagen. Ovi modifikovani molekuli kolagena, poznati kao napredna glikacija ne savijaju se onako kako to inače čini zdrav kolagen. Umesto toga, kolagen postaje krut i lomi se - objašnjava dermatolog Džošua Zeinher iz Njujorka.

Hleb Foto: Pixabay.com

Njegov savet? Umesto belog hleba, držite se hleba od celog zrna. Osim što nije izvor rafinisanih ugljenih hidrata, hleb od celog zrna je hranljiva alternativa i odličan izvor vlakana koja pomažu da duže budete siti.

11. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom

- Šećer (koji ima visok glikemijski indeks) neprijatelj je kolagena u koži, bilo iz prerađene hrane, poput čipsa prženog u ulju, ili gaziranih napitaka. Šećer pokreće skok nivoa insulina, uzrokujući upale i oštećenja slobodnih radikala. Povišena glukoza u krvi takođe oštećuje naše male krvne sudove doprinoseći mikrovaskularnim bolestima - primećuje Dajan Medfes, profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Mount Sinai.

Studije na pacijentima sa dijabetesom pokazuju lošu elastičnost kože, sporo zarastanje rana i ubrzano starenje kože. Možda ćete biti iznenađeni da hrana sa skrivenim šećerom doprinosi stvaranju bora. Izbegavajte beli hleb i beli šećer. Konstantna upotreba ovih namirnica dovodi do prevremenog starenja kože, zaključuju dermatolozi.

(Telegraf.rs)

Video: Pas sa Cetinja čeka decu koja nikada neće doći

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    15. april 2021 | 15:13

    Zivot je previse kratak da bi se brojale kalorije!!!Po ovome, nista ne smem da jedem.Pa nisam biljka da zivim od sunceve svetlosti

  • Dana

    15. april 2021 | 15:21

    Jedem sve sto volim, najvise cokoladu. Ten mi je super, bez akni i bora. Ne mucim se i uzivam umereno u svemu sto ima dobar ukus. Brojanje kalorija je tako zamorno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA