Vlasta Velisavljević je dobio obe doze vakcine, a ipak preminuo od korone: Dr Kon objašnjava razloge

 
 ≫ 
  • 64

- Kad kažemo da je vakcina efikasna 78 odsto, to znači da 78 odsto stvara antitela, a 22 odsto nema antitela – kaže epidemiolog

Vlastimir Vlasta Velisavljević, Predrag Kon Foto-montaža: ATA Images, Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

U jeku vakcinacije protiv korona virusa Srbija je izgubila dvojicu doajena glumačke, odnosno muzičke scene – Vlastu Velisavljevića (95) i Zafira Hadžimanova (77).

Dok je Hadžimanov dobio jednu dozu vakcine, kao težak srčani bolesnik nije uspeo da dobije bitku protiv korone. S druge strane, Velisavljević je dobio obe doze vakcine, ali se uprkos tome zarazio opakim virusom koji mu je odneo život.

Iako epidemiolozi sve vreme ponavljaju da vakcina ne pruža stopostotnu zaštitu, mnogi su postavili pitanje zbog čega može da dođe do smrtnih ishoda i kod osoba koje su potpuno imunizovane.

- Ne može se na osnovu pojedinačnih slučajeva zaključivati nešto opšte – kaže dr Kon.

- Ne znam tačno kada je dobio koronu posle druge doze. Može da se desi. Mi kad kažemo da je vakcina efikasna 78 odsto, to znači da 78 odsto stvara antitela, a 22 odsto nema antitela, ima neku zaštitu, ali može doći do smrtnih ishoda.

Član Kriznog štaba ističe da pojedinačne slučajeve ipak ne bi trebalo uzimati kao merilo.

- U Izraelu su pratili na više od 500.000 ljudi, pa onda imate mečovanu kontrolu, pa pratite dva meseca šta se dešava kod onih koji su vakcinisani i koji nisu vakcinisani, koliko se pojavljuju te bolesti vakcinisanih i nevakcinisanih, i vidite da se 98 odsto manje pojavljuje obolevanje kod onih koji su vakcinisani u odnosu na one koji nisu. Na tako masovne brojeve onda imate na kraju da vakcina i te kako radi.

Kada se pojedinačni slučajevi izdvajaju, pogotovo kada je neko tako voljen kao Vlasta... Jako mi je žao što se to desilo, ali to ne može da se uzme kao merilo – prokomentarisao je dr Kon.

Na pitanje kada ćemo videti efekte vakcinacije odgovara da se oni već i vide.

- Efekti vakcinacije se vide, samo nisu toliko jasni. Vide se, recimo, u Beogradu, gde je preko 32 odsto odraslog stanovništva vakcinisano, to je značajan rezultat. Vidi se i kada se uporede mesta koja su slična, sa različitim obuhvatom, vidi se da gde je veći obuhvat dolazi do zaravnjenja.

Mi te rezultate već sada vidimo, s tim što jedna studija se ozbiljno radi i pokazaće u odnosu na sve vakcine, pa onda pojedinačno. Već sa jednom dozom zaštita je negde oko 80 odsto - zaključio je dr Kon.

Video: Otišao je Vlasta Velisavljević: Čuveni glumac preminuo je u 94. godini

(Telegraf.rs)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SaraNS

    4. april 2021 | 14:25

    Meni samo nije jasno kako su za ovu potpuno nepoznatu bolest za manje od godinu dana našli ne jednu, nego nekoliko vakcina koje navodno u većini slučajeva štite i nisu štetne po ljude. Da su tako vredni bili za mnogo gore i smrtonosnije viruse, HIV i mnogi drugi bi bili iskorenjeni do danas. Nisam antivakser, ali je činjenica da je u bolnicama mnogo obolelih koji su primili drugu dozu vakcine i da je kod odredjenih pacijenata vakcina izazvala druga obolenja. Sestra mi radi u kovid bolnici i znam o čemu pričam. Taj strah od vakcine je potpuno opravdan jer ne znate za koga vakcina može biti fatalna ili mu izazvati druge probleme.

  • .

    4. april 2021 | 14:29

    Ovo je zločin prema starijoj populaciji čiji organom je već dotrajao i dovoljno izmučen. Pa zar zaista neko misli da takav organizam ima sposobnost da adekvatno odgovori imunološki i stvori antitela!? I čime ih to vakcinisete, da li iko zna?! Ovo je odavno otišlo u tri lepe...

  • Vlada

    4. april 2021 | 13:52

    Dr.Kon,hajde se malko koordinisite.Vakcina stiti vec 80% posle prve doze.A kad dobijes obe doze,zastita je 78%.Ko je tu lud.Inace vec i vrapci znaju da su bolnice pune vakcinisanih ljudi.I posle druge doze.Da ne govorimo o prvoj.Nisam antivakser.Samo zelim slobodu izbora.Da mogu da se vakcinisem onda,kafa cu biti siguran da me ni prva a ni druga doza,nece oterati i bolnicu.U ovom momentu,to niko ne moze da m garantuje jer se o ucinkovitosti vakcina jos tapka u mraku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA