Naučnici otkrili da deca posle zaraze koronom imaju više antitela od odraslih

 
 
  • 0

Analizirano je više od 31.000 seroloških testova

Dete, deca, korona virus, koronavirus Ilustracija; Foto: Pixabay

Deca mlađa od 10 godina imaju veći nivo antitela od adolescenata i odraslih posle preležanog korona virusa, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu JAMA.

Ovaj stručni rad delom bi mogao da odgovori na pitanje koje naučnici i dalje aktivno proučavaju - zašto su deca manje pogođena simptomatskim oblicima korona virusa?

Naučnici su analizirali više od 31.000 seroloških testova (merenje prisutnosti antitela u krvi) sprovedenih u Njujorku između aprila i avgusta 2020. godine. Usredsređeni su bili na pozitivne rezultate testiranja koji ukazuju na preležan kovid 19.

Prema tim rezultatima, deca u dobi između jedne i 10 godina razvila su srednji nivo IgG antitela, koja je bila znatno više nego kod odraslih.

IgG je vrsta antitela koja se nalazi u međućelijskom prostoru i štiti ga od infekcije. Dokazivanjem prisustva ovih antitela može se dokazati da je postojalo prethodno oboljevanje ili da je sprovedena imunizacija.

Dete, deca, korona virus, koronavirus Foto: Pixabay

Istovremeno, najniži nivo antitela IgG uočen je kod mlađih odraslih osoba u dobi između 19 i 30 godina, pre nego je porasla s godinama života, a razlozi za to su još uvek nejasni, kažu autori istraživanja.

Analize su sprovedene na manjem broju uzoraka krvi uzetih od dece, adolescenata i mlađih odraslih osoba, a cilj im je bio da se uporedi imunski odgovor kod različitih doba.

Pokazalo se da je srednji nivo IgG antitela dvostruko viši kod dece u dobi između jedne i 10 godina u odnosu na adolescente (11 do 18 godina), a među njima je ona bila dvostruko viša nego kod mlađih odraslih odoba (19 do 24 godine).

- Rezultati naše studije upućuju na to da bi razlike u kliničkim manifestacijama korona virusa kod pedijatrijskih bolesnika, odnosno dece, u poređenju sa onom kod odraslih pacijenata, delom mogle da budu posledica imunološkog odgovora povezanog sa životnom dobi pacijenta - pojasnili su autori.

- Dakle, naši podaci mogu delimično da objasne svekupuno slabije simptome i teže oblike bolesti kod zaražene dece - naveli su.

Kako su dodali, važno je napomenuti da je utvrđeno da su serološki testovi bili pozitivni kod sličnog procenta dece i adolescenata u odnosu na odrasle osobe i da to upućuje na mogućnost da bi deca, čak i da razviju blagu kliničku sliku bolesti, mogla da predstavljaju veliki izvor virusa.

U studiji koja je prošlog meseca objavljena u časopisu "Nature" istaknuto je da se deca znatno bolje brane od virusa zahvaljujući boljem urođenom imunom odgovoru organizma, onom koji postoji i pre stečenog imuniteta, koji rezultira nastankom antitiela.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA