Nije sva hrana iz konzerve loša: Nutricionisti otkrivaju koja je najzdravija

 
 ≫ 
  • 4

Konzerviranje hranu održava svežom i jestivom

Konzervirana hrana konzerva Foto: Shutterstock

Prošla je već godina od kad su mnogi u svojim domovima pravili zalihe sredstava za dezinfekciju, toaletnog papira, pa i hrane u konzervama. Karantin zbog korona virusa ponovo nas je vratio u neka davno prošla vremena kada su ovo bili glavni obroci mnogima.

Iako ne važi za najzdraviju, hrana u konzervama ponekad dobro dođe jer je laka za prenošenje, štedi vreme pripreme obroka ili čak može biti kompletan obrok.

Konzerviranje hranu održava svežom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

Svakako, nije svaka konzervirana hrana loša.

Nutricionista dr Džes Kording kaže da je, prema mišljnju struke, najzdravija konzervirana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje.

Kako objašnjava, primena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

Sardina, sardine, riba, konzervirana riba Foto: Pixabay

- Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža nije dostupna - rekla je dr Kording.

Kada jedemo sardine, dodaje dr Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dve do tri porcije konzervirane ribe nedeljno, pomešano sa testeninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

(Telegraf.rs)

Video: Dragana Mirković sagradila kuću porodici sa Golije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    14. mart 2021 | 10:50

    Pre 2nedelje rekose konzervirano ne valja nikako pa ajde neka se dogovore da ne citamo gluposti svaki dan

  • dziber iz beograd

    14. mart 2021 | 09:26

    Niso to nikakvi strucnjaci

  • Ivko

    15. mart 2021 | 23:24

    Sta danas valja i sta je zdravo? Vise ni ono sto sami proizvodimo nije 100% organski jer nam je zemlja zatrovana raznim otpadima reke su nam katastrofa.. A sto ljudi jedu pangazius to vec nije humano!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA