Iva je imala 6 godina kad je dobila leukemiju: Njena mama pamti svaki trenutak borbe za ozdravljenje

 
  • 0

Mala Subotičanka išla je na transplantaciju koštane srži u Bolonju, a novac za odlazak na lečenje skupljala je cela Srbija

Iva Zvekić Subotica Foto: Subotica.com/Privatna arhiva

Kada je pre pet godina javnost saznala da se tada šestogodišnja Iva Z. iz Subotice bori protiv leukemije, novac za njeno lečenje i transplantaciju skupljala je cela Srbija.

Zahvaljujući ljudima velikog srca, ali i lavovskoj borbi male Ive, devojčica je pobedila leukemiju i uspešno se oporavila od transplantacije koštane srži.

Danas je učenica petog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i uživa u svakom danu sa porodicom i vršnjacima.

O Ivinoj borbi za ozdravljenje njena majka Snežana pričala je za portal Subotica.com.

Temperatura, mučnine, pa strašna dijagnoza

- Bio je april 2016. godine, kada je Iva dobila prvu temperaturu, a potom i mučnine – priča Snežana. - Onda joj je jednog jutra pukao kapilar u oku i imala je zujanje u ušima. Odmah smo otišli kod lekara, zadržali su nas u bolnici i ustanovljena joj je leukemija. Više od devet meseci smo bili na Odeljenju onkologije u Novom Sadu, a tokom terapije saznali smo da ima komplikacije i da joj je neophodna transplantacija koštane srži.

Operacija je trebalo da bude urađena u Bolonji i koštala je 90.000 evra. Polovinu te sume skupili su Subotičani, a druga polovina pristigla je preko humanitarnog broja i apela u celoj zemlji.

Leukemija krvna zrnca Foto: Shutterstock

- Svima smo neizmerno zahvalni što su tada bili uz nas – kaže Ivina mama.

U borbu protiv karcinoma ulazi cela porodica

Svetski dan dece obolele od raka za Ivinu porodicu je posebno težak – slike iz prošlosti iznova ožive i podsete kroz šta su prošli.

- Prve godine sam bez problema pričala na trgu o Ivinoj bolesti. Kasnije nisam mogla. Nisam imala snage... Kada si u tome, u tom šoku, nisi ni svestan kroz šta prolaziš. Tek kada prođe malo vremena, postaneš svestan i bude ti preteško. U borbu protiv karcinoma ulazi cela porodica, svako na svoj način. Iznenadila sam se koliku podršku sam u tom period imala od nepoznatih ljudi, sa koliko ljubavi su mi prilazili i pomagali – priseća se Snežana.

Posle transplantacije Iva se lepo oporavila; primala je samo imunološku terapiju, a godinu dana posle zahvata imala je savršenu krvnu sliku.

- Jednom godišnje idemo na kontrolu. Verovatno ima trauma iz tog perioda, ali ih ne ispoljava; vidim samo ponekad da je nesigurna, da je u strahu kada nisam blizu nje. Bitan period svog života, kada se formira ličnost i stiču prva znanja, propustila je zbog boravka u bolnici. Zato joj treba više truda da savlada školsko gradivo, ali sam sigurna da će i to prevazići – dodaje Snežana.

Roditeljske kuće

Kad se strašni neprijatelj nadvije nad porodicom deteta obolelog od raka, svi očajnički počinju da traže pomoć. Sa tom situacijom suočila se i Ivina mama kada je njena kćerka pobedila leukemiju:

- Dosta ljudi me je zvalo i pitalo za savet. Trudim se da svima pomognem koliko mogu. Svima kažem da ne gledaju na tu bolest kao na najgoru stvar na svetu, nego da uđu u borbu kao da je ona neminovna i da veruju da će sve doći na svoje. Da je to tok života koji će proći. Da budu jaki, pozitivni, da deca osete tu snagu. Ali moraju i na sebe da misle, kako se ne bi i sami razboleli kada sve to prođe.

Podrška je, podseća, potrebna celoj porodici. Kod nas to čini “Nurdor”, organizacija koji obezbeđuje smeštaj u roditeljskim kućama, a zaposleni pružaju svaku vrstu pomoći i podrške porodicama dece koja se bore protiv raka. S puno ljubavi, brige i topline bodre roditelje koji čine sve da spasu svoju decu koja se bore protiv raka.

- U Italiji smo takođe bili u roditeljskoj kući, ali mislim da ona mora da bude sistemska jer je, nažalost, sve je više dece koja se bore sa teškim bolestima – kaže Snežana.

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Pupina i Andrića obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA