Britanija: Nema dokaza da oksfordska vakcina nije delotvorna u sprečavanju teških oblika bolesti

 
 ≫ 
  • 1

Južna Afrika je samo privremeno zaustavila upotrebu vakcine, saopšteno je danas iz britanskog Ministarstva zdravlja

Oksfordska vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nema dokaza da vakcina Univerziteta Oksford i Astrazeneke protiv korona virusa ne sprečava smrt ili ozbiljne bolesti, a Južna Afrika je samo privremeno zaustavila upotrebu vakcine, saopšteno je danas iz britanskog Ministarstva zdravlja, piše Tanjug.

Južna Afrika će zaustaviti upotrebu vakcine kompanije Astrazeneka u svom programu vakcinacije nakon što su podaci pokazali da pruža minimalnu zaštitu od blage do umerene infekcije izazvane dominantnom varijantom korona virusa u zemlji.

- Nema dokaza da ova vakcina nije efikasna u sprečavanju hospitalizacije i teških bolesti i smrti, što je na kraju krajeva ono što danas pokušavamo sa ovim vakcinama - rekao je Edvard Argar iz Ministarstva zdravlja, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, dominantni sojevi u Britaniji nisu soj iz Južne Afrike, već prva varijanta virusa, a zatim Kent varijanta protiv koje je ova vakcina visoko efikasna.

Iako su hiljade pojedinačnih promena nastale dok virus mutira i evoluira u nove varijante, samo mala većina će verovatno biti važna ili će promeniti virus na primetan način, navodi Britanski medicinski žurnal.

Među varijantama korona virusa koje trenutno najviše zabrinjavaju naučnike i stručnjake za javno zdravlje su takozvane britanske, južnoafričke i brazilske varijante, koje izgledaju zaraznije od drugih, navodi agencija.

Video: Vakcina protiv Covid-19 efikasna na majmunima, uskoro kreće testiranje na ljudima

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Pupina i Andrića obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA