Oksfordska vakcina protiv južnoafričkog soja korona virusa može da bude gotova do jeseni

 
 ≫ 
  • 3

Istraživači već rade na novoj verziji vakcine kako bi napravili jači imuni odgovor na mutirani tip korona virusa iz Južne Afrike

Oksfordska vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nova vakcina koja može da se uspešno izbori sa južnoafričkim sojem korona virusa mogla bi da se pojavi do jeseni, rekla je danas vođa tima koji je napravio vakcinu Univerziteta Oksford i AstraZeneke, prof. dr Sara Gilbert.

Gilbert je za BBC izjavila da vakcini ne treba mnogo vremena da se adaptira na promene, a istraživači već rade na novoj verziji vakcine kako bi napravili jači imuni odgovor na mutirani tip korona virusa iz Južne Afrike, prenosi Tanjug.

- U izradi je verzija sa južnoafričkim nizom šiljaka - rekla je prof. Gilbert za BBC.

Vakcina Oksford-AstraZeneka nudi "minimalnu zaštitu" od blažih oblika kovida 19 izazvanih južnoafričkim sojem korona virusa, pokazali su preliminarni rezultati istraživanja u kom je učestvovalo oko 2.000 ljudi. Studija za sada nije recenzirana.

Ranije danas, portparol AstraZeneke je saopštio da ta kompanija još ne može da utvrdi da li vakcina može da spreči da ne dođe do razvijanja težeg oblika kovida izazvanog južnoafričkim sojem, jer je studija rađena uglavnom na mlađim, zdravim ljudima. Ali profesorka Gilbert kaže da bi vakcine i dalje trebalo da štite od težih oblika bolesti.

Više od 100 slučajeva zaraze južnoafričkim sojem je otkriveno u Velikoj Britaniji.

Istovremeno, iz ove kompanije poručuju da su uvereni da vakcina daje protekciju protiv ozbiljnijih slučajeva, jer je stvorila antitela slična onim koja stvaraju druge vakcine protiv korona virusa.

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Pupina i Andrića obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremac

    7. februar 2021 | 14:02

    Ne bi me cudilo kad sve ovo prodje ili se dovede u neku normalu.Da se na kraju ispostavi da su,Kineska I Ruska Vakcina,bile najefikasnije u borbi protiv ovog virusa.Ali naravno amerika i eu nece to nikad priznati.

  • Gile

    7. februar 2021 | 11:38

    Koja pa stiti ,znamo da je biolosko oruzije duboke drzave i njenih sluga.

  • Istina

    7. februar 2021 | 15:56

    Prvo skoči pa reci hop, sve ostalo je otom potom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA