U Izraelu je završena prva faza ispitivanja potencijalnog leka protiv korone

 
 
  • 1

Lek funkcioniše na bazi egzozoma

foto Pixabay foto Pixabay

Istraživači Medicinskog centra Išilov u Tel Avivu uspešno su završili ispitivanje prve faze leka koji bi mogao doprineti lečenju umerenih i ozbiljnih slučajeva virusa korona, odnosno bržem izlečenju, saopštio je danas Centar.

Kako se navodi, supstanca EKSO-CD24 profesora Nadira Arbera isprobana je na 30 pacijenata čija su stanja bila umerena ili lošija, a svih 30 se oporavilo, od kojih 29 u roku od tri do pet dana, prenosi portal Times of Izrael.

Supstanca koristi egzozome, odnosno male nosače koji prebacuju materijale između ćelija da bi dopremio protein zvan CD24 u pluća.

- Ovaj protein se nalazi na površini ćelija i ima dobro poznatu i važnu ulogu u regulisanju imunog sistema - rekao je jedan od itraživača Širan Šapira.

Kako je rekao, protein pomaže u smirivanju imunog sistema i "obuzdava oluju".

- Preparat se udiše jednom dnevno nekoliko minuta, pet dana. Priprema je usmerena direktno u srce oluje - u pluća, pa za razliku od drugih formula. EKSO-CD24 se primenjuje lokalno, deluje široko i bez kontraindikacija - rekao je Arber.

Uskoro počinje nova faza ispitivanja leka.

Direktor Medicinskog centra Išilov Roni Gamzu rekao je da je istraživanje napredno i sofisticirano i da možda moći da spasi brojne pacijente.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Pupina i Andrića obeležena na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA