Prijavljena 71 neželjena reakcija na vakcinu protiv korone: 5 nuspojava koje se najčešće javljaju

 
 ≫ 
  • 12

Iz Agencije za lekove pozivaju sve da prijave nuspojave, a to mogu učiniti i onlajn na sajtu ALIMS-a

Sinopharm Sinofarm vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Agenciji za lekove i medicinska sredstva od početka vakcinacije do danas prijavljena je 71 neželjena reakcija na vakcinu protiv virusa korona, kaže direktor Agencije Saša Jaćović i dodaje da nije bilo neočekivanih reakcija na vakcinu.

On je za Tanjug rekao da su neželjene reakcije uobičajene - bolno mesto primene, otok, povišena temperatura, bolovi u mišićima, groznica, da su reakcije kratkotrajne i da nema mesta za zabrinutost.

- Sve te reakcije su kratkotrajnog karaktera i vrlo brzo prolaze. One su predviđene i javljale su se i tokom kliničkih ispitivanja. Opisane su u sažetku karakteristika leka koje su dobili zdravstveni radnici - naveo je Jaćović.

Od 71 nuspojave na vakcinu, 47 su prijavili zdravstveni radnici, 15 nosioci dozvole za lek, a ostatak pacijenti.

Iz Agencije za lekove pozivaju sve da prijave nuspojave, a to mogu učiniti i onlajn na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Jaćović naglašava da je najviše prijava bilo za Fajzer/Bajnotekovu vakcinu, zatim kinesku "Sinofarm" i na kraju rusku "Sputnjik V".

Vakcina, korona virus, sputnjik v Foto: Shutterstock

Na globalnom nivou u imunizaciji stanovnika koristi se devet vakcina koje su dobile dozvolu. Jaćović kaže da je u ovom trenutku još 236 proizvođača u različitim fazama studija za registraciju vakcine protiv korona virusa.

- Neke od njih su u pretkliničkim fazama, manji broj u kliničkim. Tržište vakcina je vrlo razvijeno i mi u narednom periodu očekujemo dosta zahteva za registraciju tih vakcina u Srbiji - rekao je Jaćović i naglasio da će Agencija kao i do sada brzo reagovati i svoje poslove završiti u što kraćem roku.

Od devet vakcina koje su na globalnom planu u upotrebi u najviše zemalja je zastupljena Fajzer/Bajontek vakcina, a zatim vakcine ostalih proizvođača - kineska, Moderna, AstraZeneka, ruska "Sputnjik V".

Upitan da li su nove količine ruske "Sputnjik V" vakcine, koje su stigle u našu zemlju u petak 29. januara, dobile sertifikat ALIMS-a , on je rekao da je dozvola izdata istog dana uveče.

- Mi smo već uveče izdali i uvoznu dozvolu i sertifikat analize za seriju koja je stigla i kojom će moći da se vakciniše 20.000 građana. Već od subote ruska "Sputnjik V" vakcina je na punktovima - naveo je on.

Posao Agencije za lekove nije samo da izdaje sertifikat za vakcinu, već su njihovu dozvolu morali da dobiju svi aparati koji su stigli u našu zemlju tokom epidemije virusa korona od marta prošle godine - respiratori, oksometri, ali i zaštitna oprema - maske, slafanderi, rukavice, ako i lekovi koji se koriste u terapiji.

Video: Nus-pojava na vakcinu zabeležena kod medicinske sestre u KC Vojvodina

(Telegraf.rs)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grom

    1. februar 2021 | 12:48

    Problem je sto niko od proizvodjaca pa do krajnjeg korisnika niko nezna efekat vakcine i kako ce se ona odraziti na dugorocno stanje naseg organizma ,zago vi potpisujete papir da pfimate na sopstvenu odgovornost a pfoizvodjac da nema nikakvu odgovornost ,ko ce odgovarati?

  • Boki

    1. februar 2021 | 14:33

    Pa se vi vakcinisite... A prava dejstva vakcine za koju godinu.

  • Mago

    1. februar 2021 | 14:20

    E videće se reakcije za 6 do 12 meseci?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA