Košta oko 10.000 dinara, ali ova stvarčica može mnogo pomoći u ranom otkrivanju korona virusa

 
 
 ≫ 
  • 7

Ima da se nađe i jeftinije, ali treba voditi računa zbog verodostojnosti rezultata

korona virus foto: pixabay.com

Trenutno nema dokaza da će britanski soj korona virusa prouzrokovati veću smrtnost od korona virusa, ali se smatra da ipak jeste do 70 odsto infektivniji od prethodnih mutacija SARS-CoV-2.

Ipak, naučnici sada javljaju da je moguće da se simptomi kovida mogu i ranije otkriti u "kućnoj režiji", posebno kod onih koji poseduju pulsni oksimetar.

Pulsni oksimetar je mali uređaj, odnosno senzor koji se stavlja na nokat ili ušnu školju jer su upravo to dve tačke koje najbolje pružaju uvid u nivo kiseonika u krvi.

Osvetljavajući nokat ili ušnu školjku pulsni oksimetar utvrđuje koliko je kiseonika u vašoj krvi u procentu ukupne količine koja iznosi do 100 odsto, navodi se na aplikaciji Covid Symptom Study.

- Budite oprezni kada kupujete pulsni oksimetar preko interneta ili merite nivo kiseonika pomoću pametnog sata. Nekada ovi parametri nisu tačni - navodi se.

Kako se pravilno koristi pulsni oksimetar?

Merac saturacije kiseonika, Oximeter Device Foto: Shutterstock
  • Uklonite lak sa noktiju, gel lak ili nadogradnju
  • Uključite oksimetar i uverite se da između kvačica svetli svetlo
  • Zakačite uređaj na jedan od prstiju ili ušnu školjku. Uverite se da svetlo sija direktno kroz nokat ili ušnu školjku
  • Sačekajte nekoliko sekundi da se očitavanje pojavi na ekranu

Prema podacima pomenute aplikacije, ako ste dobrog zdravlja, a saturaciju padne ispod 95 odsto, duboko udahnite i ponovo izvršite merenje.

Ako je saturacija između 92 i 94 odsto, odmah potražite savet lekara i testirajte se na kovid, navodi se na stranici.

(Telegraf.rs)

Video: Ministar policije Ivica Dačić u poseti Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    13. januar 2021 | 15:01

    Imam pulsni odavno, zbog bolesti vezane sa plućima i teškoćama sa njima. Morate slušati savete pulmologa, lekara koji vas leči. Odlaziti povremeno na kontrole. Treba poslušati lekare i sestre, koji se bave merenjem seturacije. Odmoriti se malo, ugrejati prst, ako je hladan, proveriti baterije (istroše se brzo, ako samo sedite i merite, po ceo dan vrednosti). Nije samo važno prodati proizvod, važno je pravilno objasniti ljudima, ne dizati paniku, bez potrebe. Uključite stručno lice, da objasni najzad svrhu oksimetra. Panika je čudo!!!

  • Marijana

    13. januar 2021 | 12:07

    Ja sam moj oksimetar platila oko tri hiljade dinara.Kakva su opasna vremena dosla,smatram da svaka porodica treba da ga ima.

  • Bojan

    13. januar 2021 | 23:30

    Jednostavno nije tačno, odnosno ne može tako da se utvrdi. Bio sam u Infektivnoj klinici (naravno, pozitivan na kovid), sve vreme mi je saturacija bila preko 95%, mereno i preko sata na ruci (ko zna koliko puta na dan), ali i preko oksimetra u bolnici. Tako da to što je napisano od 92% do 94% nema veze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA