Svetom kruži vest da hidrogen uništava korona virus, a samo ovo je prava istina

 
 
  • 4

Informacija iza koje ne stoje nikakvi dokazi

Hidrogen peroskid, korona Foto: Shutterstock

Praktično od kako je počela pandemija SARS-CoV-2, mediji su preplavljeni različitim informacijama na temu ovog virusa i bolesti, i mi moramo da primetimo da je veliki broj tih činjenica i netačan. Primer jedne potpuno netačne, odnosno nedokazane informacije je vest da ispiranje usta hidrogen peroksidom (H2O2) smanjuje koncentraciju virusa u pljuvački.

Kako je došlo do ove tvrdnje?

Ova činjenica je primarno bazirana na informacijama koje imamo o uticaju hidrogena na bakterije i mišljenja o njegovim efektima na površine, ali čak i u tom domenu imamo veoma malo informacija o njegovoj realnoj efektivnosti.

Naučnici se od početka bave proučavanjem prenosa ovog virusa, kao i načinima njegove inaktivacije i destrukcije. Jedno od mesta koje bi u praksi bilo značajno je upravo usna duplja, jer je SARS-CoV-2 primarno prenosi kapljicama iz respiratornog trakta, iz nosa i iz usta. S druge strane, postoji i ideja da se ovim putem virus inaktivira pre nego što dospe iz usta u pluća pacijenta. Tako je jedno od rešenja potencijalno bilo upravo ispiranje usta antiseptičkim  rastvorima.

Šta je prava istina i šta su utvrdili naučnici možete pročitati u nastavku teksta na portalu E-klinika...

(Telegraf.rs)

Video: Ministar policije Ivica Dačić u poseti Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coas

    9. januar 2021 | 10:56

    Ovo znam od kada je pocela pandemija i kome god sam rekao za hidrogen nije oboleo do sad. Naravno da vam niko nece reci za jeftini hodrogen, kada vam mogu uzimati mnogo vece pare. Moraju farmaceuti da zarade milijarde od ove pandemije.

  • Чеда

    9. januar 2021 | 10:53

    Како после свега што нам се пласира остати нормалан?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA