Danas je svi imamo na trpezi, a malo ko zna koliko je ova namirnica blagotvorna po zdravlje
Suvo grožđe bogato je vlaknima, šećerima i mikroelementima koji su od posebnog značaja za ljudsko telo.
Deo vlakana suvog grožđa odnosi se na takozvane fruktane, prebiotike koji pozitivno utiču na mnoge zdravstvene faktore.
Prebiotik je definisan kao bilo koji neprobavljivi hranljivi sastojak koji blagotvorno utiče na floru debelog creva, selektivnim podsticanjem rasta i/ili delovanja jedne ili grupe bakterija, za koje je dokazano da poboljšavaju opšte zdravlje organizma.
Za jedan kilogram suvog grožđa potrebno je oko tri kilograma svežeg grožđa koje se suši, uglavnom na suncu i bez upotrebe aditiva.
Visok sadržaj šećera i, prema tome, direktna energija, glavni je razlog za identifikovanje grožđica kao vrsne namirnice koja se preporučuje kod sportista ili onima koji su izloženi teškim fizičkim naporima.
S druge strane, prevladavajući hranljivi sastojak u suvom grožđu je definitivno kalijum, dok najnovije analize pokazuju da je njegov sadržaj u antioksidantima (vanilinska kiselina, galna kiselina, kofeinska kiselina, kvercetin, antocijanini itd.) i zastupljenost B1, B2, B6, C vitamina, iako je reč o suvom voću.
Dve kašike suvog grožđa ekvivalent su malom delu voća, a kao deo mediteranske dijete trebalo bi da konzumiramo različite tri manje porcije voća dnevno (jednu jabuka, pola kruške, malo pomorandže, itd).
(Telegraf.rs)
Video: Osuđenici u Okružnom zatvoru okitili jelku!
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Petar
Da, suvo GROZDJE je vitaminski bomba?!, ALI nisu napisali dali ga i smeju koristiti secerasi i u kojoj uopšte kolicini?!
Podelite komentar