Bionteh: Iz naše bočice može da se upotrebi šest doza vakcine

 
 
 ≫ 
  • 0

Traže odobrenje od Evropske unije

Pfizer BioNTech Fajzer Biotek vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Zdravstveno regulatorno telo Evropske unije danas je saopštilo da je kompanija Bionteh aplicirala da se odobri upotreba šest doza vakcine iz svake bočice, umesto pet koliko je trenutno odobreno.

U mejlu upućenom agenciji AP, Evropska medicinska agencija (EMA) navodi da Bionteh, koji je napravio vakcinu sa Fajzerom, traži izmenu upotrebe, pa će regulatorno telo ponovo izvršiti proveru vakcine u kratkom vremenskom periodu.

Bionteh je naveo da će, ukoliko EMA odobri upotrebu šest doza iz jedne bočice, preporučiti ovu promenu o doziranju članicama Evropske unije.

Ova promena bi mogla da doprinese da se u Nemačkoj dobije nekoliko stotina hiljada doza više samo u prvom kvartalu 2021, preneo je Der Špigel.

U Sloveniji je moguće iskoristiti čitav sadržaj bočice Fajzer / Biontek vakcine ako je on dovoljan i za jednu ekstra dozu, saopštili su danas premijer Janez Janša i Nacionalni institut za javno zdravlje ( NIJZ).

Janša i NIJZ citirali su vladinu radnu grupu za vakcinaciju, koja je takođe podvukla da je zabranjeno kombinovanje vakcine iz dve bočice u jednu dozu, prenosi slovenačka agencija STA.

Registrovano je da bočice sa vakcinom Fajzer / Biontek sadrže pet doza vakcine. Ipak, bočice sadrže i više od toga.

Predsednik Vlade Slovenije Jelko Kacin rekao je na današnjem brifingu za štampu da će Ministarstvo zdravlja danas izraditi jasna uputstva o upotrebi šeste doze.

Podvukao je, međutim, da će ovde ključnu ulogu imati slovenačka Agencija za lekove i medicinska sredstva, dodajući da će mišljenje vladine radne grupe za vakcinaciju pomoći agenciji u njenoj odluci.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA