Da li osoba koja je primila vakcinu protiv korona virusa može biti kliconoša iako je zaštićena?

 
 
 ≫ 
  • 1

Američka Uprava za hranu i lekove odgovarala na pitanja svetskih medija o novoj Fajzer/Biontek vakcini protiv korona virusa

Dr Piter Marks foto: printscreen/FDA

Dr Piter Marks, direktor Centra za biološku evaluaciju i istraživanja iz američke Uprave za hranu i lekove (FDA) odgovarao je na pitanja najpoznatijih svetskih medija o novoj Fajzer/Biontek vakcini.

- Iako revizija jedne vakcine zna da traje mesecima, pa čak i godinama uspeli smo temeljno da pregledamo sve podatke Fajzera i Bionteka za samo par nedelja budući da smo sve vreme dobijali podatke još tokom ispitivanja. Ali, važno je istaći da FDA ne završava reviziju vakcine samo sa autorizacijom za njenu hitnu upotrebu. Očekujemo nastavak istraživanja sve dok vacina ne dobije punu vakcinu i odobrenje. Važno je znati da Amerikanci mogu verovati ovoj vakcini.

Jedno od pitanja dr Marksu bilo je i ono šta će raditi ljudi koji su alergični na određenu vrstu hrane, kao i da li će oni moći da se vakcinišu.

- Ko ima istoriju alergijskih reakcija trebalo bi da se javi lekaru koji će potom odlučiti da li ta osoba sme da se vakciniše jer je važno pogledati da li se određeni sastojak vakcine poklapa sa tom alergijskom reakcijom. Dakle, ne bi trebalo da se vakcinišu oni koji bi mogli da odreaguju na neku od komponentni vakcine. Moramo istaći da, uprkos zabeleženim slučajevima u Velikoj Britaniji, tokom kliničkih ispitivanja nismo imali značajnije alergijske reakcije. Svakako ćemo nadgledati proces i preventivno reagovati.

Dr Marks je istakao da će se na svim mestima vakcinacije nalaziti i injekcije epifarina, kao i svih preventivnih injekcija za anafilaktički šok.

Da li će stariji tinejdžeri moći da prime vakcinu?

- Bilo je debate o tome. FDA ima istoriju odobranja najviše vakcina koje se tiču dečjeg uzrasta. Na osnovu svega toga slobodno možemo reći da je Fajzer/Biontek vakcina bezbedna za ovaj uzrast. Dovoljno je podataka koji ukazuju da nema rizika, iako su dodatna istraživanja potrebna. Svakako govorimo o jednom manjem delu populacije koji svakako nema velikih posledica od kovida, ali imaju važnu ulogu u prenošenju virusa, pa je pametno vakcinisati i ovu grupu ljudi.

Da li osoba koja je primila vakcinu neće moći da prenosi virus?

- Moraće da prođe par meseci da bismo to znali. Biće dodatnih studija, kliničkih ispitivanja koja će nam pomoći da dođemo do tih podataka. Sada možemo samo da vidimo iz eksperimenata na životinjama, a potrebni su nam zapravo podaci od samih ljudi. Istraživanja će biti sprovedena u narednim mesecima.

Video: Neverovatan snimak sveštenika koji poziva da se ne vakcinišemo videlo skoro 300.000 ljudi

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA