Kada bi Srbija mogla da registruje prvu vakcinu protiv korona virusa za upotrebu?

 
 
  • 11

Odgovara dr Zoran Gojković

Srbija vakcina koronavirus korona virus Foto: Shutterstock, Pixabay, Telegraf

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković otkrio je kada bismo mogli da očekujemo registraciju prve vakcine protiv korona virusa u Srbiji, bilo da je to "Sputnjik V" ili Fajzerova.

- To radi naša Agencija za lekove i medicinska sredstva na osnovu važećih zakona Republike Srbije i svako ko dostavi validnu dokumentaciju koja odgovara našim zakonskim procesima, ulazi u postupak o kojem smo govorili. Vremenski period ne mogu da vam kažem iz razloga što dosta tu podataka ima koji se analiziraju. Sigurno je da ćemo u sledećoj sedmici dovesti nekog iz Agencije da to detaljno protumači.

Ipak, do tada zdravstvene vlasti će nastaviti da prate novosti u svetu i pokušati da obezbede da to sve stigne na vreme i u našu zemlju.

- Sve ono što može da pomogne i postoji na svetskom tržištu, Srbija je do sada uvezla poštujući sve zakone koji su veoma rigorozni vezano za lekove, pogotovo za vakcine. Mislim da je pred nama veoma, veoma ozbiljan put i vreme da ubedimo i građane, i jedan deo nevernih Toma da je vakcina nešto što će sigurno pomoći da se ovo sa što manjim posledicama po sve nas i ceo svet završi. Naravno, pojavljuju se studije i neki novi lekovi koji bi mogli da pomognu. Pratimo sve to i naravno da ćemo na sve moguće načine pokušati da to uvezemo u Republiku Srbiju kao što smo i do sada radili.

(Telegraf

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušica

    11. decembar 2020 | 17:13

    Da nismo prodali Torlak i da je isti ostao ono sto je bio do prodaje, davno bi je i proizveli i registrovali i gradjani nebi odbijali vakcinu , ovako lično ne mogu verovati u bilo čije vakcine a pogotovu onih koji su moju zemlju zasipali 78 dana i noci uranijumom, ubijali decu na spavanju u svojim kucama i nase pripadnike bezbednosnih snaga koji su se borili protiv unutrasnjih terorista i spoljasnjeg agresora.

  • Bg

    11. decembar 2020 | 18:12

    Kao i obicno naslov ne odgovara textu.

  • Marko

    11. decembar 2020 | 17:34

    A ko nama garantuje da vakcina nece proci kao nutela za nase trziste. Kvantitetne i felericne vakcine ili pak neke eksperimentalne da nam uvale Ameri. Ovaj put bi se okrenuo istoku vise mi poverenja ulivaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA