Dr Popović otkriva da li i mi koristimo ozloglašeni antibiotik, koji je u Rusiji izazvao kontroverze

 
 
  • 3

Levofloksacin se koristi u lečenju pneumonija

Tablets Levofloxacin, Tablete, lekovi Foto: Shutterstock

Pandemija virusa korona, u svom najžešćem zanosu trećeg talasa, zdravstveni sistem bacila je na kolena. Sa novom vakcinom postoje dobri izgledi za početak kraja, ali zaustavimo se na reči "početak".

Kako bi se razvio kolektivni imunitet, potrebno je vreme, pa čak i sada kada se nazire svetlo na kraju tunela, a dotle, lekari će se držati protokola u lečenju kovida 19 svim raspoloživim sredstvima i medikamentima. No, često se dovodi u pitanje upotreba antibiotika u lečenju virusne infekcije, a najviše dilema vezano je za levofloksacin koji je žestoko osporavan, naročito od strane ruskih stručnjaka, a pozivajući se na pojavu suicidnih misli kao jedan od neželjenih efekata koji se navodi u uputstvu leka.

Naime, u samom uputstvu navodi se, u poglavlju mera opreza i posebnih upozorenja na, između ostalog, pojavu psihotičnih reakcija, koje su zabeležene kod pacijenata lečenih hinolonima, uključujući levofloksacin. U veoma retkim slučajevima one mogu preći u suicidne misli i autodestruktivno ponašanje, ponekad nakon samo jedne doze.

Samoubistvo, depresija, tablete, pilule Foto ilustracija: Pixabay

Ako pacijenti razviju takve reakcije, potrebno je prekinuti primenu levofloksacina i preduzeti odgovarajuće mere. Savetuje se oprez ukoliko se levofloksacin primenjuje kod psihotičnih pacijenata ili kod pacijenata sa psihijatrijskim bolestima u anamnezi, navodi se u izveštaju o leku.

Ipak, kod pneumonije, posebno izazvane korona virusom, ovo je izbor leka, navela je doktorka urgentne medicine Milena Popović, ali je i objasnila uticaj fluorohinolona u terapiji, kao i njihovu ograničenu upotrebu.

- Nemačka je tražila 2018. godine da se sprovede kontrolisano istraživanje već poznatih neželjenih efekata svih fluorohinolona. Time su došli do zaključka da postoje pojedinačni slučajevi neželejnih efekata vezanih za centralni nervni sistem, kao i koštano-zglobni sistem. Evropska agencija za lekove na osnovu broja prijavljenih slučajeva morala je doneti odluku da li ova grupa lekova i dalje ostaje u primeni, a budući da je zabeleženo više koristi u indikacijama, lek nije uklonjen sa tržišta s tim da je uvedeno ograničenje. Nama, lekarima je stigao dopis da se primenjuju u kontrolisanim uslovima ograničenih indikacija - objasnila je doktorka.

Lekovi Foto: Pixabay.com

Fluorohinoloni su lekovi koji prolaze moždanu barijeru i zbog toga su morali biti podvrgnuti dodatnim ispitivanjima, a prema rečina doktorke Popović studija ispitivanja leka trajala je oko dve godine. O ograničenoj upotrebi, uopšte antibiotika, došlo je, kako kaže, zbog sve češćeg prepisivanja od strane lekara, ali i konzumiranja pacijenata "na svoju ruku".

Jedna od sumnji koja se dovodi u vezu sa lekom jeste gubitak čula ukusa i mirisa kao neurološka posledica, a neki su je pripisali upotrebi levofloksacina. Ipak, ne treba napominjati da je ova pojava simptom korona virusa, a ne posledica uzimanja leka, budući da su ga imali i oni koji nisu primenjivali farmakoterapiju, a bili pozitivni na korona virus.

- Upotreba levofloksacina je potpuno opravdana kod pneumonije, a mnogi se pitaju zbog čega se uvodi antibiotik kada su u pitanju virusne infekcije. Činjenica je da se virusna pneumonija ne leči antibiotikom, ali zbog izvesnih superinfekcija gde mogu da se nadograde bakterije, tamo gde je imunitet u borbi sa virusom i zbog mogućeg rizika, daje se antibiotik - zaključila je dr Popović.

Važno je napomenuti i to, da Rusija ima potpuno drugačiji pristup medicini, dok smo mi više orijentisani klasičnoj, zapadnoj medicini.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elena

    9. decembar 2020 | 18:07

    Svi antibiotici izazivaju neželjene efekte. Gentamicin može da izazove oštećenje sluha ali imate izbor, da ostanete živi naprimer od gangrene, ali malo nagluvi ili da umrete sa izoštrenim sluhom. Kada se prepisuju antibiotici stavlja se na vagu opasnost bolesti koja se leči i nus pojave, pa šta prevagne. Da li da lečite sepsu tetraciklinima ili da odustanete zbog žutih zuba.

  • Istina

    9. decembar 2020 | 16:43

    Posle longacafa 5 dana, primao sam njega 5 dana u bolnici i 7 dana pio kući. Stvarno je tako, miris sam izgubio od njega iako je to bilo pre odlaska u bolnicu, a do sada sam se 4 puta samoubio.

  • MIRČA rutavi

    9. decembar 2020 | 19:26

    Da sam znao ne bi ga pio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA