Ultrazvučni pregled oka nepogrešivo detektuje bolesti: Kad je ova procedura neophodna?

 
 ≫ 
  • 0

Ehografija se radi na indikaciju oftalmologa za praćenje rasta oka i priprema za operaciju, ali i za otkrivanje, merenje i praćenje patoloških struktura

foto Pixabay foto Pixabay

Kod velikog broja očnih bolesti nije moguće uspostaviti dijagnozu uobičajenim kliničkim pregledom. Pacijentu se tada savetuje da uradi ultazvučni pregled oka, kojim će nepogrešivo biti utvrđeno o kojoj bolesti je reč, pa će samim tim i lečenje biti adekvatno.

Osnovna indikacija za ultrazvuk oka je neprovidni optički medij (zamućenje ili mutnina rožnjače, zamućenje sočiva, zamućenje staklastog tela), što čini unutrašnjost oka nedostupnim vizuelnom pregledu.

Ehografija omogućava brzo, bezbolno i bezopasno ispitivanje i merenje normalnih struktura oka i očne duplje.

Kad bi trebalo uraditi pregled

Ultrazvuk oka i orbite radi se na indikaciju oftalmologa za praćenje rasta oka i priprema za operaciju katarakte. Takođe, ehografija se koristi i za otkrivanje, merenje i praćenje patoloških struktura kao što su zapaljenja ili tumora u oku ili van njega (u orbiti), povreda i otkrivanje stranih tela, odvajanja (ablacija) retine, krvarenja...

Posebno je značajna u postavljanju dijagnoze Grejvs Bazedovljeve bolesti. Važno je naglasiti da za ovu dijagnostičku proceduru pacijentu nije potrebna nikakva priprema.

Kako izgleda pregled

Pacijentu se prisloni sonda na zatvorene kapke uz korišćenje kontaktnog gela; na taj način stvara se uvid u strukture oka i orbite.

Princip dijagnostičke upotrebe ultrazvuka baziran je na emitovanju zvučnih talasa visoke frekvencije pomoću posebnih sondi i analizi povratnog signala.

Najsavremeniji oftalmološki ultrazvučni sistem “Quantel Medical Compact Touch” i sonde koje se s njim koriste namenjeni su za generisanje slika za dijagnozu i biometrijsko merenje oka, uključujući vizualizaciju unutrašnjeg dela oka i orbite pomoću A i B skenera, merenje aksijalne dužine oka ultrasoničnim putem i merenje debljine rožnjače ultrasoničnim putem.

Dijagnostika zlata vredna

Pomoću sonde za pahimetriju može biti izmerena debljina rožnjače. Normalna debljina rožnjače koja iznosi oko 545 mikrometara omogućava anatomski integritet očne jabučice i normalno funkcionisanje oka. Kod nekih oboljenja dolazi do zadebljanja ili do istanjenja rožnjače. Takođe, debljina rožnjače utiče na preciznost merenja očnog pritiska.

Upotreba pahimetra putem ultrazvuka visoke frekvencije omogućava precizno merenje debljine rožnjače. Pahimetrija je veoma značajna u kontaktologiji, prilikom procene stanja i nepravilne zakrivljenosti rožnjače (keratokonusa), kao i kod raznih bolesti rožnjače i glaukoma.

Sonda za “A scan” služi za merenje dužine oka, dubine prednje komore, veličine sočiva i izračunavanje jačine intraokularnog implantata. “A scan” se takođe naziva i ultrazvučna biometrija, kod kojeg su različite strukture oka prikazane u vidu amplituda. Strukture koje su akustički gušće imaju veću amplitudu i obratno.

“A scan” se pre svega koristi za izračunavanje aksijalne dužine oka u cilju proračuna jačine intraokularnog sočiva koje će biti ugrađeno u toku operacije katarakte.

foto Pixabay foto Pixabay

Sonda za “B scan” omogućava pregled unutrašnjosti oka, gde se na osnovu akustičke gustine različitih tkiva dobija dvodimenzionalna slika unutrašnjosti oka. U zavisnosti od akustičkih svojstava različita tkiva su prikazana različitim nijansama sive.

“B scan” je nezamenljiv kod očnih bolesti kod kojih zbog gubitka providnosti očnih struktura nije moguće klinički videti unutrašnje strukture oka. To je najčešće slučaj kod katarakte, ali i kod i leukoma rožnjače, krvarenja ili druge eksudacije u prednjoj komori staklastog tela, povreda i stranih tela, tumora...

Odlazak na utrazvuk oka je obavezna dijagnostička procedura pre operacije katarakte, odnosno zamućenja očnog sočiva koje nastaje zbog procesa starenja, a najčešće se javlja kod populacije starije od 65 godina.

(Telegraf.rs)

Video: Sin glumačke legende najavio snimanje: Uskoro film o Bati Živojinoviću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA