Zabrinjavajući broj dece zaražene korona virusom: Pedijatri otkrivaju gde roditelji greše

 
 
 ≫ 
  • 2

Studije su pokazale da će deca svih starosnih grupa verovatno doprineti širenju korona virusa

Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

Od početka pandemije više od milion dece u Sjedinjenim Američkim Državama bilo je pozitivno na korona virus, a podatak koji dodatno zabrinjava je činjenica da se tačna brojka ne može ustanoviti jer većina mladih infekciju prođe asimptomatski.

- Kao pedijatar koji se medicinom bavi više od tri decenije, smatram da je ovaj broj zapanjujući i tragičan - rekla je dr Sali Goza, predsednica Američke akademije za pedijatriju.

- Nismo videli da se virus virus ponaša na ovaj način otkako smo imali vakcine protiv boginja i poliomijelitisa - rekla je ona.

S obzirom da se čini da većina dece ima malo simptoma ili ih uopšte nema, smatra se da je broj slučajeva kod dece u velikoj meri neprijavljen, a doktorka smatra da je pandemija uzela danak.

- Ova pandemija uzima veliki danak deci, porodicama i zajednicama, kao i lekarima i drugim medicinskim timovima. Moramo da radimo na obnavljanju poverenja u naše javno zdravstvo i naučne institucije, da stvorimo olakšice za porodice i pedijatre i da podržimo sisteme kao što su škole, briga za mentalno zdravlje i pomoć u ishrani.

dete deca korona virus foto-ilustracija: pixabay.com

Roditelji koji se protive vakcini

Istovremeno, otprilike jedno od petoro dece u SAD živi sa roditeljem koji se prošle godine izjasnio da je protivnik vakcinacije, pokazuju novi podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Roditeljska zabrinutost zbog bezbednosti vakcine dovela je do nekoliko glavnih epidemija bolesti koje se mogu sprečiti, uključujući izbijanje malih boginja u SAD 2019. godine - najveći broj slučajeva u poslednjih 27 godina.

Epidemija zaušaka je takođe izazvala problem, a prema statistikama, u vrlo malom broju se vakcinišu mladi protiv sezonskog gripa. Samo oko 63% dece mlađe od 18 godina vakciniše se protiv gripa.

Dete devojčica vakcina Foto: Shutterstock

Službenici javnog zdravstva brinu da bi kolebanje oko vakcine moglo da smanji spremnost roditelja da dozvole svojoj deci da se vakcinišu protiv kovida 19 kada sigurna i efikasna vakcina bude na raspolaganju.

Studije su pokazale da će deca svih starosnih grupa verovatno doprineti širenju korona virusa, a objavljena statistika pokazuje da deca čine veliki broj slučajeva.

Iako su, na sreću, teške bolesti i smrt kod dece koja obole od kovida 19 i dalje retke, AP i Udruženje dečjih bolnica pozvali su zdravstvene vlasti da učine više na prikupljanju podataka o dugoročnim efektima na zdravlje dece.

Stručnjaci savetuju da deca budu uključena u bilo koja ispitivanja vakcine protiv kovida 19.

Video: Kon: Ispitivanja su pokazala da deca do deset godina retko prenose virus

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    30. novembar 2020 | 13:02

    Kako vas nije sramota da osudjujete roditelje...”Evo gde roditelji grese”....Ja bih pre rekao da vlast i struka grese.

  • sale

    30. novembar 2020 | 18:24

    O boze da eksperimentisu na deci pa ovi nisu normalni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA