"Distribucija Fajzerove vakcine počinje samo nekoliko sati nakon što bude i zvanično odobrena"

 
 
 ≫ 
  • 3

Oglasio se izvršni direktor kompanije Pfizer rekavši da je najlepši dan u njegovom životu bio onaj kada su mu javili da je vakcina efikasna!

Albert Burla, Fajzer foto: printscreen/news.sky.com

Albert Burla, izvršni direktor farmaceutske kompanije Fajzer otkrio će da će nakon što se vakcina protiv korona virusa odobori, biti potrebno tek nekoliko sati do prve distribucije.

U razgovoru za Sky News Burla je naglasio da će "vrlo brzo, za nekoliko dana" Fajzer moći da pošalje prve doze vakcina.

- Ima svetla na kraju tunela - izjavio je on dodajući da veruje da će u drugoj polovini 2021. godine situacija u svetu biti potpuno drugačija.

- Pitanje je dana kada ćemo podneti zahtev za slanje traženih informacija regulatornim telima širom sveta. Kada nam daju zeleno svetlo, cilj nam je da započnemo isporuku za nekoliko sati.

Direktor Fajzera kaže da ako bismo mogli da vakcinišemo što više ljudi, to će se pre život vratiti u normalu. Ipak, pozvao je na strpljenje i oprez.

- Do trenutka kada dostignemo imunitet stada, ljudi moraju biti vrlo oprezni i slediti uputstva zdravstvenih vlasti - da nose maske i poštuju socijalno distanciranje.

Kako će svakoj osobi biti potrebne dve doze vakcine da bi ona štitila u potpunosti, procena kompanije jeste da će 1,3 milijarde doza do kraja 2021. pokrivati samo oko 9 odsto svetske populacije.

Pa, da li razmišljaju o podeli proizvodnje sa suparničkim kompanijama?

- O, da. Nismo vezani samo sa sopstvenu infrastrukturu. Veoma je izazovno prebaciti proizvodnju, nije lako, ali istražićemo sve moguće puteve. To će morati da uključi druge proizvodne mreže, odnosno druge korporacije.

Burla se seća kako je izgledao trenutak kada je dobio poziv i čuo lepe vesti.

- Trenutak kada sam primio poziv i čuo da imamo efikasnu vakcinu, a deset minuta kasnije i da je ta efektivnost 95 odsto, bio je najsjaniji dan u mom životu. Nisam mogao rečima da opišem olakšanje i osećaj svrsishodnosti, to je bila odluka koja određuje budućnost sveta - ne samo moje kompanije i moje porodice.

Podsetimo, vakcina koju je razvila nemačka kompanija BioNTech u saradanji sa Fajzerom efikasna je 95 odsto! Kompanije su u početku prijavile efikasnost od 90 odsto, dok su jedini neželjeni efekti ispoljeni tek kod 2 odsto dobrovoljaca i to u vidu glavobolje i umora.

(Telegraf.rs)

Video: Stefan iz Priboja je na Floridi: Snimak kako izgleda SAD nakon najjačeg udara uragana Milton

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    19. novembar 2020 | 15:23

    Ne delim stavove tog antivacionaškog društva, ali ovo čudo od vakcine protiv korone ne primam ni pod pretnjom oružjem. Kako to da Amerika pre aprila neće vakcinisati svoje stanovništvo, a nama je nude do kraja godine?! Sačekaću, paziću se pa kako mi bude.

  • Ivan

    19. novembar 2020 | 15:11

    Radite sta hocete al svako pametan nece biti zamorce!

  • Mane

    19. novembar 2020 | 16:04

    Prvi sam u redu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA