Iznenađujući rezultati pokazuju da su Srbi koristili manje antibiotika u jeku pandemije kovida

 
 
 ≫ 
  • 4

Upotreba antibiotika u toku pandemije COVID -19

antibiotik Foto: Pixabay

Povodom obeležavanja Svetske nedelje svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika (18-24. novembar 2020), objavljeni su rezultati istraživanja o potrošnji antibiotika tokom pandemije COVID-19 u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Republici Srbiji, a koje je sprovedeno u zemljama Mreže za potrošnju antimikrobnih lekova (AMC) Svetske zdravstvene organizacije.

Prof. dr Milica Bajčetić, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i nacionalni korespodent AMC mreže Svetske zdravstvene organizacije, iznela je najznačajnije nalaze.

- Tokom izabrane nedelje u prvom piku pandemije COVID-19, u aprilu 2020, u Srbiji je zabeleženo smanjenje izdatih antimikrobnih lekova propisanih na recept. Potrošnja ovih lekova je iznosila svega 34% od potrošnje antimikrobnih lekova u istoj nedelji prethodne, 2019. godine.

Udeo izdatih antibiotika u izabranoj nedelji za praćenje tokom COVID-19 , bio je još niži, svega 25,8% u odnosu na nedelju 2019. godine. S obzirom da su građani u periodu vanrednog stanja mogli da ostvare usluge zdravstvene zaštite u punom obimu, ovo smanjenje se može objasniti smanjenim obimom odlaska u zdravstvene ustanove.

Osim toga, mere prevencije za COVID-19 su delovale i na prevenciju drugih respiratornih infekcija a naročito onih, virusom izazvanih, za koje su poslednjih godina neracionalno propisivani antibiotici u velikom obimu”.

Antibiotici su lekovi od izuzetnog značaja i u pandemiji COVID -19, jer se, u skladu sa terapijskim protokolima, koriste za lečenje sekundarnih, bakterijskih infekcija. Antibiotici nemaju dejstvo na viruse, te da bismo ih sačuvali za terapiju bakterijskih infekcija, moramo ih pažljivo koristiti, jer je neracionalna upotreba antibiotika najvažniji faktor za nastanak i širenje rezistencije tj. otpornosti bakterija na antibiotike.

Veoma je važno da se svi odgovorno ponašamo u korišćenju ovog dragocenog resursa i znamo da:

  • Ne treba koristiti antibiotike bez saveta svog lekara
  • Ukoliko se uzimaju antibiotici, treba ih uzimati odgovorno: u propisanoj dozi, propisanim vremenskim intervalima, poštujući propisanu dužinu trajanja lečenja

Lekari u propisivačkoj praksi treba da se oslanjaju na protokole i Nacionalni vodič dobre kliničke prakse.

Svetska nedelja svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika Svetske zdravstvene organizacije (18-24.novembar 2020.) obeleževa se sa ciljem da se na globalnom nivou poveća svest o antimikrobnoj rezistenciji i promoviše pravilna upotreba antibiotika i antimikrobnih lekova.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije se od novembra 2015. godine priključuje ovoj inicijativi i u saradnji sa ekspertima i mnogobrojnim partnerima sprovodi Kampanju za racionalnu upotrebu antibiotika, kako bismo antibiotike odgovorno koristili i na taj način sačuvali njihovu efikasnost i za buduće generacije.

(Telegraf.rs)

Video: Stefan iz Priboja je na Floridi: Snimak kako izgleda SAD nakon najjačeg udara uragana Milton

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    19. novembar 2020 | 13:12

    A što bi trošili antibiotike kad Kovid ne postoji?

  • Relja

    19. novembar 2020 | 12:41

    Zato i toliko umire.

  • tea

    19. novembar 2020 | 12:19

    logicno bili smo zatvoreni,penzioneri u karantinu i da si hteo do izabranog lekara tesko jer su bili razmesteni po drugim dom zdravlja i jos uvek su.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA