Dr Zdravković nam je pokazala kako izgledaju pluća teško obolelih i objasnila kako postaju "paučina"

 
 ≫ 
  • 4

Doktorka je objasnila i kako da tumačimo snimak pluća

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković sprovela je ekipu "Telegrafa" kroz 3 šoka u kovid crvenoj zoni, gde je između ostalog pokazala kako tačno izgledaju pluća zahvaćena kovidom.

Doktorka Zdravković pokazala je dva snimka skenera na kojima se najbolje vidi šta korona radi plućima, ali i tačno objasnila šta vidimo na slici.

Pluća korona virus foto: Telegraf

- Ovo je klasična slika korone. Beli delovi su delovi pluća koji više ne rade. Oni se šire, da kažem, kao žarišta bolesti i u jednom trenutku oni počinju ovako… A kada vidite cela pluća, izgleda kao da ste rešetali pluća. Pluća ne smeju biti bela, pluća moraju biti crna. Ovo, ovako belo, što izgleda kao dim po plućima, je bolest koja je uništila pluća i ovaj pacijent, tu gde je belo, nema čime da diše - istakla je za "Telegraf".

Doktorka nam je pružila uvid u još jedan ekstremniji primer:

Pluća korona virus foto: Telegraf

- Ovde je faktički pola pluća izbačeno iz stroja, ništa ne radi i bolest dalje napreduje. Jako se širi bolest, obično sa zadnjih krajeva prema napred. Napred ostaju ti delovi koji mogu da dišu, ali ovi zadnji delovi su mesta gde više nema niti kiseonika, niti bilo čega. Ovo je karakteristično za kovid. Amerikanci kažu "ground glass", ali najbolji opis je kao neka paučina koja je zahvatila pluća. Kada pitate studenta koji uči medicinu šta je ovo, on mora da vam kaže 'ovo su korona pluća'.

Dr Zdravković ističe da tu nema omaške jer je kovid-19 jedinstvena bolest koja jedina daje takve promene.

- Zato mi i kad je PCR negativan, a postoji klinička slika, uradimo skener. Kada vidimo ovo znamo da je korona jer ne mora PCR da bude pozitivan - to samo znači da virusa nema više u grlu, on je sišao dole, napao pluća, uništava telo i napada svaki organ. Mi danas znamo da korona napada pluća, srce, bubrege, jetru, mišiće i nerve. Sve to napada korona, kod koga će šta napasti zavisi od toga koliko taj ima slabu otpornost - zaključila je u razgovoru za "Telegraf".

(Telegraf.rs)

Video: Sastanak Vučića i Erdogana u Palati Srbija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    14. novembar 2020 | 21:48

    Svakom pacijentu kada se pojave prvi znaci upale pluća dajte penicilin inekcije ili gemtamicin inekcije, kao što je to radjeno do sada! Nemojte pacijente sa pneumonijama (upalom pluća) prvo danima držati da čekaju da se upala toliko razvije da posle teško ima nazad.... Od kada je PENICILIN pronadjen upale pluća su bila rutina koju leči lekar opšte prakse! Da li ste do ove 2020 pacijetima koji odu kod lekara i lekar čuje upalu pluća,da li ste ih testirali na viruse, ili im lekar opšte prakse odma propiše penicilin inekcije??? Dva puta sam u životu imao upalu pluća i lekarka posluša pluća i odma dupli penicilin, nije me pitala da li je upalu izazvao virus gripa, ili virus iz grupe N1H1 ili korona virusi, nego doma 6 dupih penicilina i upala pluća prodje za 7 dana! Ko vam je naredio da pacijetima sa upalama pluća zabranite pristup njihovom izabranom lekaru??? Vratite pacijente svojim lekarima i te vaše kovid bolnice biće prazne za 10 dana!

  • Milojko

    14. novembar 2020 | 18:13

    STA ME PLASITE!!!🥺🥺🥺🥺😔😪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA