Koliko puta nedeljno imate stolicu? Sve manje od ove brojke je pretnja po vaš imuni sistem

 
 
  • 11

Ako imate manje od tri stolice nedeljno, patite od zatvora. Da problem ne bi postao još veći, treba da promenite način ishrane i povećate unos tečnosti

bol u stomaku, stomačni bolovi, bol Foto-ilustracija: Pixabay

Opstipacija (konstipacija, zatvor) je neredovno i otežano pražnjenje creva, uz oskudnu i tvrdu stolicu. Prema statistikama, to je globalni problem, jer svaka treća osoba na planeti pati od poremećaja pražnjenja creva.

– Ubrzan tempo života, strah i stres doveli su do toga da zatvor postane jedan od najčešćih probavnih problema u industrijski razvijenim zemljama sveta – kaže Milka Raičević, nutricionista.

Učestalost pražnjenja creva zavisi od brojnih faktora, kako unutrašnjih (individualni, psihološki), tako i spoljašnjih (način i vrsta ishrane, fizička aktivnost).

Zašto dolazi do zatvora?

Zatvor može da se javi „izolovano“ ili u sklopu određenih oboljenja. Akutna opstipacija traje kratko, i obično nastaje u toku povišene temperature i povraćanja, zbog gubitka tečnosti, posle neke operacije, ili promene načina ishrane, ili načina života uopšte kao što su neadekvatna ishrana, fizička neaktivnost, alkohol.

– Što se tiče hronične opstipacije, ona predstavlja mnogo veći problem, jer je često praćena teškoćama i kada je u pitanju dijagnostika, ali i terapija. Jer, mogu da je uzrokuju i neka ozbiljna oboljenja – bolesti organa za varenje, metaboličke bolesti, endokrini, ali i psihogeni poremećaji kao što je depresija. Postoje slučajevi i kada osoba svesno odlaže pražnjenje creva, iz raznih razloga, što nakon izvesnog vremena kao posledicu ima zatvor – objašnjava nutricionista.

I neki lekovi, dodaje, mogu da uzrokuju poremećaj stolice, kao antacidi (protiv kiseline u želucu), antihipertenzivi (protiv visokog krvnog pritiska), sedativi, preparati gvožđa…

Kakve posledice na zdravlje ostavlja opstipacija?

– Redovno pražnjenje creva je preduslov dobrog zdravlja, jer oslobađa organizam „opasnog materijala“ – raznih otrova iz hrane, lekova, cigareta, vazduha. Ako nema pražnjenja bar svakog trećeg dana, imuni sistem je u vanrednom stanju, što je u ovoj situaciji s covidom 19 veliki problem. Pored nadutosti i bolova u stomaku, posledice zatvora mogu da budu hemoroidi, kao i ranice na spoju analne kože i sluznice. Nertko, uz njega idu i glavobolja, zadah iz usta, problemi sa kožom, umor, malaksalost… – objašnjava Milka Raičević.

- Ukoliko je zatvor dugotrajan, to zahteva obavezan odlazak lekaru i određene pretrage. Moguće je da se u njegovoj osnovi krije neki ozbiljniji problem, koji zahteva dodatne analize i lečenje. Zbog toga je veoma važno da se pregledi obave blagovremeno, na primer, zatvor može da bude pratilac oboljenja štitne žlezde.

Šta preduzeti?

Nutricionista savetuje da unosite mnogo vlakana, jer su namirnice koje ih sadrže – najbolji prirodni laksativ. Topiva vlakna (ima ih u celeru, pšeničnim mekinjama, pasulju) su mnogo bolja od netopivih, jer povlače u sebe vodu i omekšavaju stolicu. Izvanredan laksativ su i suve šljive, pune topivih vlakana, kao i sok od šljiva. Neophodno je piti puno tečnosti. Značajno je i da se smanji unos masnoća, ali i da se pripazi na začine. Pored pravilne ishrane, bavljenje fizičkom aktivnošću je od izuzetnog značaja.

– Važan je i svakodnevni odlazak u toalet u isto vreme čak i kad nemate stolicu. Masirajte stomak u smeru kazaljke na satu kao, a pomoći će i ako postavite malu stolicu ispod nogu kako bi olakšali pražnjenje – savetuje nutricionista.

Nastavak teksta pročitajte na portalu E-klinika...

(Telegraf.rs)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA