Dr Zdravković otkriva šta se desilo čoveku koji se 10 dana sam lečio od kovida: "Ne radite to!"

 
 
  • 5

Direktorka KBC Bežanijska kosa upozorava

Dr Marija Zdravković Foto: Marko Jovanović

Direktorka KBC Bežanijska kosa, dr Marija Zdravković rekla je u razgovoru za TV Pink koje su najčešće komplikacije koje nastaju kao posledica kovida, ali i zašto ljudi ne smeju čekati da počnu sa lečenjem.

- Najteže su iznenadne tromboembolije. Jutros smo imali situaciju da je pacijent koji se lepo oporavio i uspeo da prebrodi problem sa plućima imao srčanu smrt, kao posledicu, verovatno tromboembolije - rekla je ona.

Dr Marija Zdravković ističe da je najveća greška zanemariti simptome i čekati kod kuće da sve prođe. Veliki broj ljudi, kako kaže, ima strah od dolaska u bolnicu, koji je neopravdan, jer će dolaskom u bolnicu dobiti odgovarajuću terapiju i oboljenje proći što lakše.

- Postoje osobe koje mogu kod kuće da se leče, ali se to može utvrditi samo lekarskim pregledom uz pomno praćenje bolesnika - rekla je ona.

Za samo lečenje i odustajanje od odlaska kod lekara kaže da može biti veoma opasno.

- Svi koji su se sami lečili su loše prošli - ili su se lečili predugo ili su imali teške komplikacije. Noćas nam je došao relativno mlađi čovek u ekstremno teškom stanju koji 10 dana leži kod kuće i jutros je pred intubaciju - navodi Zdravković.

Ističe da sva tri talasa karakteriše da se pacijenti kasno javljaju lekaru i da zanemaruju simptome.

- Kada pacijent dobije sumnju da ima koronu, jako je važno da prekine kontakte, jer je bitno da prekine lanac zaraze. Možete 13 dana da nemate tegobe, a 14 dan da razvijete simptome - zaključila je ona.

(Telegraf.rs)

Video: Srbija i Turska potpisale 11 sporazuma u prisustvu presednika Vučića i Erdogana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷😷😷😷😷

    10. novembar 2020 | 13:06

    Javljamo se kasno zbog vas doktora, cast izuzeca ali ih je vrlo malo. Prvo sto nam kazete, ma nije ti nista jednostavno ni ne pogledaju rezultate. Promenimo po pet set doktora da bi nam neko nesto reko. Jednostavno niko te ne vidi.

  • Lela

    10. novembar 2020 | 14:15

    Ako posumnjam da imam koronu i treba da odem lekaru, ali i da prekinem kontakte, kako da stignem do kovid bolnice udaljene 25 kilometara, a da ne koristim javni prevoz, kad nemam drugu mogucnost da se prevezem?

  • Ana

    10. novembar 2020 | 13:39

    Koja je odgovarajuca th za ljude koji imaju blage simptome ili su asimptomatski?Pune se bolnice sa ljudima koji mogu da budu i kuci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA