≫ 

Štikle nisu bezopasne: Evo šta se dešava sa našim telom kad nosimo obuću sa visokim potpeticama

Izdužuju figuru, čine da se osećamo privlačnije, ali mogu da izazovu brojne zdravstvene probleme

  • 4
Cipele, štikle, potpetice Foto: Pixabay

Štikle su oduvek bile ženski aksesoar broj jedan. One nam pomažu da izgledamo više, vitkije i daju nam dodaotno samopouzdanje, ali stručnjaci upozoravaju da ih ne valja često nositi.

Prema američkoj studiji, 71 odsto anketiranih žena oseća bol prilikom nošenja obuće sa visokom štiklom. Dugi sati provedeni u visokim potpeticama izazivaju bol u zglobovima i prstima, ali takva obuća opterećuje ne samo mišiće stopala, već i kolena, kukove i kičmu.

Šta se smatra visokom štiklom?

U američkom istraživanju učestvovalo je 260 žena, od kojih je više od polovine reklo da im je čak i peta od 7 centimetara previsoka. Istraživanje je, takođe, otkrilo da žene koje ne nose redovno visoku štiklu u proseku imaju po devet pari takve obuće.

Evo kako utiču na kolena i kukove

Kada je stopalo u visokim potpeticama, težište se postavlja na prste. Kada se to desi vi obično nesvesno naginjete kolena, pa su ona pod jačim pritiskom. To može dovesti do bolova u kolenima, ukočenosti i otežanog hodanja, a dugoročno može oštetiti sam zglob.

Kada nosite visoke štikle, ravnoteža tela se menja, struk se naginje napred, pa se ugao između kukova i kičme menja. Da bi se održala ravnoteža, mišići u kukovima su konstantno napeti. Ako previše vremena provodite u štiklama ovi mišići mogu trajno da se oštete.

kičma, bol u leđima foto: pixabay.com

Cela kičma pati

Kada nosite štikle udubljenost lumbalnоg dela kičme se takođe menja. Stalno nošenje ovakve obuće može dovesti i do zakrivljenosti vrata. Kičma neko vreme pokušava da uravnoteži nenormalno držanje tela, ali dugoročno to može dovesti do jakih bolova u leđima i vratu. Joga ili hodanje u ravnoj obući mogu da budu od pomoći kod bolova u kičmi.

Rešenje

Naravno, sve ovo ne znači da uopšte ne bi trebalo da nosite visoke štikle, već samo morate da obratite pažnju na učestalost.

Stručnjaci kažu da bi trebalo da visoke štikle nosite jednom do dva puta nedeljno.

Takođe je važno da obuća sa visokim potpeticama bude što više zatvorena, da se prsti ne bi savijali. Prekomerna težina takođe pogoršava situaciju, jer dodatno opterećuje noge.

Ako baš volite da "gledate na svet sa visine", bolji izbor za svaki dan je obuća sa platformom

Video: Ona na svaki vrh može da se popne u seksi crvenoj haljinici i štiklama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne bih se slozila...

    17. novembar 2020 | 12:46

    Od kada je pocela korona i bili smo primorani da radimo od kuce, nisam nosila stikle. Pre i posle posla sam dosta pesacila i patike/ravnu obucu nisam skidala. Evo za samo par meseci imam problem i konstantan bol u stopalima/peti, da ne pricam o kicmi koja se krivi i boli od ravne obuce. Stikle mi prijaju i bola nema :) Bitno je da se odabere visina stikle koja nam najvise odgvoara (meni je to 9cm), koje imaju dobro centriranu petu i da su napravljene od kvalitetnih materijala kako bi koza mogla da dise...

  • Devojke

    17. novembar 2020 | 14:08

    Čuvajte se. Ja sam tako upropastila kičmu i nikada više nisam uspela da je oporavim.

  • Lejla

    17. novembar 2020 | 13:56

    Za muškarce nije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA