Najneverovatniji slučaj korona virusa: Naučnici bili u šoku kada su proučili slučaj 71-godišnje bake

 
 
  • 3

Novi slučaj sugeriše da se korona virus može prenositi čak 70 dana!

grip korona virus foto-ilustracija: pixabay.com

Istraživači američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti dokumentovali su slučaj 71-godišnje žene koja je dobila korona virus i nastavila da ga širi najmanje 70 dana.

I pored do sada poznatog perioda inkubacije koji je duži od drugih virusa i obično traje do 14 dana, neimenovana žena iz Vašingtona nikada nije razvila simptome bolesti, a bila je zarazna 71 dan!

Iako je ona identifikovana u aprilu, naknadna testiranja su pokazivala da je ona asimptomatski bila pozitivna na virus duže od dva meseca što je izuzetno zabrinulo naučnike.

Inače, 71-godišnjakinja pati od hronične limfocitne leukemije, najčešćeg oblika karcinoma koštane srži kod odraslih.

Takođe je razvila i stanje zvano hipogamaglobulinemija što znači da njeno telo ne proizvodi dovoljno imunoloških ćelija gamaglobin. Među imunološkim ćelijama u toj klasi nalaze se i antitela, najjače oružje koje se razvija kao odgovor na određene patogene nakon izloženosti virusu.

Bila je izuzuzetno anemična, izgledala je slabašno i umorno zbog niskog broja krvnih zrnaca.

Ipak, kada su testirani svi u domu u kojem je boravila ispostavilo se da je i ona pozitivna, ali za razliku od većine pacijenata em nije razvila nikakve simptome, em je svake naredne nedelje i dalje bila pozitivna. Pokušali su čak da je "leče" krvnom plazmom pacijenata koji su već ozdravili, ali ni to nije uspelo.

Tek nakon 71. dana ona je konačno bila negativna na korona virus.

Sada naučnici predvođeni dr Francisom Rijedom testiraju njene uzorke i sekvenciraju genom virusa za koji su utvrdili da je prisutan kako bi otkrili u čemu je njena "tajna".

(Telegraf.rs)

Video: Srbija i Turska potpisale 11 sporazuma u prisustvu presednika Vučića i Erdogana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA