Trudnice pozitivne na koronu u većem riziku od prevremenog porođaja: Statistika koja upozorava

 
 ≫ 
  • 2

Buduće mame koje imaju Kovid 19 takođe su u tri puta većem riziku na završe na respiratoru

Trudnica, trudna žena, korona virus Foto: Pixabay

Trudnice pozitivne na korona virus su u riziku od prevremenog porođaja za četvrtinu više od budućih mama koje su uspele da izbegnu ovu infekciju, pokazuju rezultati istraživanja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

U periodu od 29. marta do 14. oktobra lekari su pregledali 4.500 trudnica kojima je dijagnostikovan Kovid 19. Od približno 3.900 novorođenčadi, čak 12,9 odsto beba je došlo na svet pre navršenih 37 nedelja u maminom stomaku. To je za 25 odsto više od 10,2 odsto prevremeno rođenih beba među opštom populacijom u 2019. godini.

Bebe rođene pre vremena su u većem riziku da imaju probleme sa disanjem i podložnije su zaraznim infekcijama. Takođe su u većem riziku da imaju problem sa vidom, ali i da dobiju fizičke i razvojne poremećaje, kao i cerebralnu paralizu.

Među novorođenčadima testiranim na Kovid 19 pozitivno je bilo 2,6 odsto; njihove majke su takođe imale Kovid 19 nedelju dana pre porođaja.

Ono što posebno zabrinjava je podatak da su trudnice koje imaju Kovid 19 u tri puta većem riziku na završe na respiratoru u odnosu na žene koje nisu u drugom stanju, pokazuju rezultati drugog istraživanja.

Lekari su pregledali 409.000 žena starosti od 15 do 44 godine koje su imale simptome Kovida 19 poput kašlja i povišene temperature. Njih 23.500 bilo je u drugom stanju, a od 1.000 trudnica njih 10 je završilo na intenzivnoj nezi, što je skoro tri puta više od žena koje nisu u drugom stanju a morale su da budu smeštene na intenzivnu negu.

Takođe, trudnice su tri puta češće završavale na respiratoru, a ustanovljen je još jedan mračan podatak – zbog infekcije korona virusom trudnice češće umiru nego žene koje ne čekaju bebu.

Istraživači kažu da je osetljivost trudnica na razvoj ozbiljnih komplikacija posledica fizioloških promena u trudnoći, poput povećanog broja otkucaja srca i smanjenog kapaciteta pluća.

- Da bi smanjile rizik od teške bolesti i smrti od Kovida 19, trudnice bi trebalo konstantno savetovati o važnosti traženja brze medicinske nege ako imaju simptome. Takođe, preko sredstava javnog informisanja trebalo bi non-stop podsećati na preventivne mere za sprečavanje infekcije korona virusom – smatraju istraživači.

Rizici povezani sa infekcijom korona virusom u ranoj trudnoći i dugoročni ishodi kod novorođenčadi za sada nisu poznati.

Video: Direktor GAK Višegradska o povećanom broju rađanja beba i korona virusu kod njih i trudnica

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max365

    5. novembar 2020 | 10:24

    Nije istina!!! Pre tri meseca tacno u terminu dobili smo sina, ziv i zdrav kao i majka, prelezali koronu oboje.

  • Mama od diva

    17. novembar 2020 | 23:13

    Pa zar nije prva informacija bila da trudnice, mame i bebe nemaju velike probleme ako su covid pozitivni? Znaci, strasno, sada ce da krene zastrasivanje da se sto manje njih odluci za decu. Sistematsko unistavanje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA