Dr Branimir Nestorović otkrio razlog zbog kojeg sve više ljudi u Srbiji postaje sklono alergijama

 
  • 10

Kao vrhunski alergolog dr Nestorović je našao uzrok tome

Dr Branimir Nestorović, alergije foto-ilustracija: Nikola Tomić; pixabay.com

U ekskluzivnom intervjuu za "Telegraf" dr Branimir Nestorović prvi put je temeljno objasnio šta sve zanima svakog stanovnika Srbije o korona virusu, ali se dotakao i onoga što je jedna od njegovih omiljenih specijalnosti - alergija.

Tako je dr Nestorović otkrio da građani Srbije postaju sve više podložni alergijama, a postoji i razlog za to.

- Jedan od razloga je i aero zagađenje. To je jedan od ozbiljnih razloga, ono strahovito oštećuje disajne puteve. Svi pričaju o globalnom otopljenju, ja ne znam da li ono postoji. Ali, ono što znamo sigurno, jeste da raste koncentracija ugljen-dioksida. Kažu da se neke velike količine oslobađaju iz okeana, biljke svetaju sve ranije i ranije. Sezona cvetanja se produžila. Polenska alergija je glavni problem. Ambrozija je stigla do Skandinavije, do Švedske. Ambrozija ne bi smela da raste severnije od neke Severne Nemačke.

Takođe, ne opravdava ni to što se svaka promena u disanju pripisuje astmi.

- Sada za svaku sitinicu, za svako šištanje u grudima, za svaki kašalj, postavlja se dijagnoza astme i kreće sa ozbiljnom terapijom. Mi i dalje ne znamo šta je osnovni mehanizam astme, ali imamo lekova kojima možemo to dosta dobro da dovedemo pod kontrolu. Ako se na vreme krene sa terapijom i dovoljno dugo koristi nema nekih problema. Ali bih savetovao roditelje da ne idu kod lekara za svaku sitinicu, za svako šištanje, kašljucanje zato što je astma ozbiljna bolest. Ona daje često tegobe, da se ponavalju svaki mesec dana, da se guše, dave... Kašalj se često proglašava za astmu. Ako hronično kašlje, odmah astma. Krene se sa terapijom a kašalj nije astma. Kod astme se kašlje, ali sam kašalj ako nema nalaz na plućima, onda nije astma.

A da li bi primio vakcinu protiv korona virusa i zašto smatra da smo na samom kraju epidemije, pročitajte OVDE.

(Telegraf.rs)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA