Pobedite apetit! 3 jednostavna načina da duže ostanete siti kad ste na dijeti

 
 ≫ 
  • 1

Potrebno je uneti male izmene i željeni rezultat neće izostati!

foto Pixabay foto Pixabay

Osećaj gladi ili nezadovoljstva onim što ste pojeli često se javlja kod osoba koje su na dijeti. Nutricionista Lindi Koen kaže da je het trik najbolji način da „prevarite apetit“.

- Svaki obrok koji pojedete trebalo bi da sadrži zdrave masti, spororazgradive ugljene hidrate i malo nemasnih proteina. Dakle, malo avokada, malo slatkog krompira i malo belog mesa ili ribe, a što više zeleniša – objašnjava Koenova.

Svi znamo da naša glad zapravo može da bude žeđ, ali retko kada umemo da razlikujemo ove dve potrebe, posebno kad smo na dijeti i kad podsvesno znamo da se odričemo određenih namirnica da bismo smršali.

Nutricionista otkriva tri stvari koje bi trebalo uraditi pre nego što konstatujemo da nam obrok u okviru dijete nije bio dovoljan.

1. Napravite ravnotežu

Ako su vaše porcije uravnotežene i ako za svaki od tri obroka imate malo dobrih masti, malo sporo razgradivih ugljenih hidrata i malo proteina, ne bi trebalo da budete gladni.

Ukoliko i posle obroka osećate glad, sačekajte desetak minuta, pa ako je isti osećaj i dalje prisutan dozvolite sebi mali komad poslastice. Tako ćete sprečiti sebe da posegnete za većim količinama grickalica, a one su, znate već, pune hidrogenizovanih masti, soli i šećera koji su „ubica“ dobre linije.

foto Pixabay foto Pixabay

2. Uvedite nove ukuse

Jednolična ishrana brzo dosadi, a posebno je opasno hraniti se jednolično kad ste na dijeti. Raznolikost je ključna; ako dodate samo jedan novi ukus, „prevarićete“ pojačan apetit i uživaćete u obroku kao da je količinski veći.

„Igrajte“ se začinskim biljkama; one će popraviti ukus svakom jelu, a vaš mozak će imati doživljaj kao da jede potpuno novu deliciju, iako ste samo preko krompira skuvanog na pari dodali mirođiju i kašičicu putera umesto maslinovog ili suncokretovog ulja.

foto Pixabay foto Pixabay

3. Pobedite osećaj uskraćenosti

Malo je onih koji su na dijeti, a koji ne razmišljaju o hrani koja im je „zabranjena“.

- Ako sve vreme razmišljate o testeninama, picama, kiflicama, kolačićima, čokoladi ili gaziranim napicima, a svesni ste da ne bi trebalo da ih konzumirate tokom dijete, mučite sebe – upozorava nutricionista. – Fokusirajte se na druge stvari i imajte na umu da vaše porcije neće svakog dana biti identične.

Nekada ćete jesti manje količine hrane, a nekada, ako naporno radite ili ste u PMS-u organizam će vas svaki čas „podsećati“ da mu treba dodatna doza „goriva“. 

Video: Bila je teška 172 kilograma, a za godinu dana smršala čak 70! Ne planira da se zaustavi!

(Telegraf.rs)

Video: Sukobili se čopor vukova i divlja svinja: Nestvarna borba zveri u divljini planine Jadovnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA