Ovaj simptom korona virusa ne nalazi se na listi, a sve se češće javlja i jako je neprijatan

 
  • 2

Sve više ljudi širom sveta prijavljuje jedan simptom koji do sada nije bio karakterističan za infekciju Kovidom 19

foto Pexels foto Pexels

Povišena temperatura, kašalj i glavobolja ne moraju da budu simptomi infekcije korona virusom. Naučna zajednica upozorava da je sve više onih koji su pozitivini na Kovid 19, a koji nemaju nijedan drugi simptom osim gubitka sluha!

Muškarac (45) koji je bio inficiran korona virusom ogluveo je na levo uho, saopštili su britanski lekari. Pacijentu koji je bolovao od astme bilo je neophodno intenzivno lečenje pošto se zarazio Kovidom 19. Nakon dugog boravka u bolnici požalio se na gubitak sluha u levom uhu.

Lekari su za Dejli mejl izjavili da pre zaraze korona virusom ovaj pacijent nije imao prethodnu istoriju gubitka sluha ili problema sa ušima, ali su objasnili da virusna  infekcija može da dovede do iznenadnog i naglog gubitka sluha.

Ovo je prvi slučaj u Velikoj Britaniji da pacijent koji je bolovao od korona virusa naglo ogluvi.

Stručnjaci sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Kraljevske bolnice za uho, grlo i nos upozorili su da iznenadni gubitak sluha može lako da se propusti dok je pacijent na intenzivnoj nezi. Oni su pozvali lekare i medicinske sestre da budu svesni ove komplikacije i istakli da bi podizanje svesti o ovom problemu moglo da sugeriše lekarima da u startu prepoznaju problme kako bi smanjili izglede za trajni gubitak sluha kod pacijenata obolelih od korone.

Istraživači sa Univerziteta u Mančesteru ranije su rekli da bi svaki osmi pacijent zaražen korona virusom mogao da ima probleme sa sluhom.

Britanac je primljen u bolnicu 10 dana pošto je osetio prve simptome Kovida 19. Smešten je na intenzivnu negu, mesec dana bio je priključen na respirator, što je zahtevalo intubaciju. Pacijent je pretrpeo različite komplikacije koje izaziva infekcija korona virusom - povišen krvni pritisak, anemiju, pneumoniju i krvni ugrušak. Lekari su mu dali remdesivir, intravenske steroide i transfuziju krvi, posle čeg je njegovo zdravstveno stanje počelo da se popravlja.

Nedelju dana pošto je skinut sa respiratora, primetio je da u levom uhu stalno čuje zvonjavu, a onda je ubrzo potpuno ogluveo. Pregledao ga je ORL stručnjak i nije otkrio nikakvu blokadu, niti upalu uha. Ali, test sluha pokazao je da je on potpuno ogluveo na levo uho. Sedam dana lečen je oralnim steroidom, što je rezultovalo delimičnim poboljšanjem sluha. Takođe, lekari su mu ubrizgali malu količinu steroida direktno u srednje uho, ali to nije dalo nikakve rezultate.

- Gubitak sluha i zujanje u ušima javljaju se kod pacijenata koji se zaraze Kovidom 19 ili virusom gripa - zaključili su istraživači.

Iako virus Kovid 19 prvenstveno napada pluća, zaraza korona virusom najčešće se opisuje kao multisistemska bolest, jer može da izazove niz problema u organizmu. Smatra se da virus koji je odgovoran za infekciju blokira određene ćelije koje oblažu pluća. Virus je nedavno pronađen u sličnim ćelijama koje oblažu srednje uho. 

Britanac nije prvi koji je inficiran korona virusom i požalio se na probleme sa sluhom. Prvi slučaj te vrste zabeležen je u aprilu na Tajlandu; jedna starija žena koja je bila pozitivna na koronu takođe je ogluvela i nije uspela da povrati čulo sluha ni posle opsežne terapije. Slična situacija dogodila se u avgustu i jednom Nemcu.

Prošlog meseca lekari u Egiptu prijavili su slučaj pacijenta pozitivnog na korona virus koji nije imao nijedan drugi simptom osim gubitka sluha. Dali su mu injekcije steroida koje su dovele do određenog poboljšanja. Četvrti slučaj opisali su medicinari u Turskoj koji su petoro pacijenata sa ozbiljnim oštećenjem sluha testirali na koronu; jedan od njih bio je pozitivan na Kovid 19 i to mu je bio jedini simptom korone.

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bolje

    14. oktobar 2020 | 12:52

    Kazite da vise ne postoji nijedna bolest, sve je kovid a vi o kovidu pojma nemate!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA