Prerađena hrana dizajnirana je da bude jeftina, ukusna i da nas drži energičnim i sitim do sledećeg obroka. Ali, zdravstveni stručnjaci otkrivaju da ova hrana nije najbolji izbor, a evo i zbog čega.
Nova studija istraživača iz Centra za kontrolu bolesti sugeriše da se mnogi Amerikanci oslanjaju na nezdravu hranu, koja oštećuje njihova srca.
Naučnici smatraju da što više fabrički proizvedene i obrađene hrane jedemo - poput granola pločica koje mesecima stoje na polici, raviole u konzervi, prepunih zgušnjivača i stabilizatora, i bezalkoholnih pića zaslađenih kukuruznim sirupom sa visokim sadržajem fruktoze - utiču na slabiji rad srca.
- Ova hrana je napravljena tako da ima tako dobar ukus - rekao je autor studije dr. Zefeng Zang, epidemiolog iz Centra za kontrolu bolesti za, Insider, pre nego što je njegova studija izašla u "Američkom Žurnalu kliničke ishrane".
Prerađena hrana vas neće zasititi
Ne samo da prerađena hrana često ne sadrži dovoljno hranljivih sastojcaka, već i podstiče ljude da nastave da jedu i nakon obroka. To je možda zato što hrana negativno utiče na senzore sitosti u telu, a takođe i zato što je dizajnirana da se brzo jede i vari.
- Obrađenoj hrani često nedostaju vlakna. To znači da se ljudi ne osećaju sito kao kada jedu celovitu, neprocesuiranu hranu - kaže Zang.
Zangova studija oslanjala se na rigorozna nacionalna istraživanja o zdravlju i ishrani koja svake godine sprovodi CDC, u kojima istraživači postavljaju ljudima pitanja o tome šta jedu, a fizičkim pregledom takođe procenjuju njihovo ukupno zdravlje.
Tokom studije, Zang i njegov tim od naučnika pogledali su više od 11.200 ljudi širom SAD između 2011. i 2016. godine. Učesnici studije nisu demografski gledano bili savršeno tačan reprezentativni uzorak Amerikanaca. Istraživači su više pitanja postavljali pripadnicima nacionalnih manjina, osobama sa niskim primanjima i starijim ljudima širom SAD-a, nadajući se da će prikupiti korisne informacije o njihovim zdravstvenim problemima, koji u prošlosti nisu bili dobro proučeni ili razumljivi.
Ljudi koji jedu veću količinu prerađene hrane imaju više zdravstvenih problema
Za svakih 5 odsto povećanja konzumacije prerađene hrane, došlo je do odgovarajućeg smanjenja ocene kardiovaskularnog zdravlja za 14 odsto.
Drugim rečima, čini se da je količina prerađene hrane koju ljudi jedu zaista utič na njihovo zdravlje srca. Istraživači još uvek ne znaju tačno zašto je prerađena hrana toliko loša za naše zdravlje. Ali ono što je jasno iz Zangovih istraživanja i drugih studija je da ljudi koji jedu više prerađene hrane imaju takođe više problema sa srcem, umiru ranije, umiru više od karcinoma i dobijaju na težini.
Prerađena hrana obično ima najmanje pet sastojaka
Naučnici obično obrađenu hranu definišu kao „industrijske formulacije koje obično sadrže pet ili više sastojaka“.
Hrana poput povrća, pasulja, mesa, sireva i drugih proizvoda su primeri neprerađene ili minimalno obrađene hrane.
- Prerađena hrana često ima velike količine dodatog šećera, natrijuma i zasićenih masti, kao i hemijske aditive. Ova hrana se može tretirati gustinima, bojama, stabilizatorima, glazurama i aditivima. Mogla bi da sadrži kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, proteinske izolate ili interesterifikovana ulja (zamene za transmasti, koje su danas široko zabranjene - rekao je Zang.
Primeri prerađene hrane su upakovane granola pločice i žitarice za doručak, gazirana bezalkoholna pića, bombone, margarin, energetska pića, aromatizovani jogurti, pileći medaljoni i hrenovke.
Video: Pa dobro bre, da li ste normalni? Kobasice od ljudske krvi?
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Maverick
A šta i gde kupiti hranu koja nije preradjena?
Podelite komentar
Mihailović
To je odavno poznato ali mnogi ne žele se odreći neke hrane dok ne obole,neki ni tada ne odustaju od te hrane kao i cigareta i alkohola...
Podelite komentar
...
Pa sta da jedem, da pasem
Podelite komentar