Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović, rekao je danas da među obolelima od korona virusa u ovom trenutku najviše ima mladih ljudi od 20 do 40 godina, koji spadaju u one "koji se baš ne pridržavaju preporučenih mera".
Kako objašnjava, mladi ljudi koji su u najvećoj meri u cirkulaciji oni mogu biti virusonoše, te je važno pridržavati se mera i obavezno nositi masku na svakom mestu.
Ali, ipak postoje 3 mesta na kojima je mogućnost zaražavanja izuzetno visoka i koja bi ove zime trebalo da izbegavamo.
Barovi i klubovi
S obzirom da dolaze hladni dani, dodaje, veliki broj ljudi boravi u zatvorenim prostorijama, gde je mogućnost zaražavanja velika.
- Dovoljna je jedna žurka, jedna muzička manifestacija i da buknu brojke. Ceh neće možda platiti onaj ko se zarazio, ali onaj iz njegog okruženja ko spada u rizičnu grupu, hoće - ističe Tiodorović.
Nije ni teško pogoditi zašto. Osim prevelikog broja ljudi na istom mestu ovde je još rizičnije njihovo grupisanje, intimiziranje, ali i istovremeno pevanje tokom kojeg se više čestica izbacuje u aerosol.
Radno mesto
Iako su na većini radnih mesta maske obavezne, u mnogim kompanijama važi pravilo da se maske nose samo dok se po firmi krećete, a kada sednete za svoj radni sto možete da ih skinete.
Ali, da li je to bezbedno?
SZO čak tvrdi da postoje dokazi da sitne čestice virusa mogu ostajati suspendovane u vazduhu i do dva sata, omogućavajući širenje od osobe do osobe u zatvorenim, slabo provetrenim prostorima.
Međutim, koliko zaštitne maske štite tokom šetnje od 10 sekundi do stola?
- Verovatnoća da se infekcija prenese hodajući od vrata restorana do stola ili hodajući od radnog stola do toaleta je blizu nule - ističe Robert Dingval, profesor sociologije na Univerzitetu Notingham Trent.
Drugi stručnjaci pak, kažu da iako je rizik možda nizak treba biti oprezan.
- Ima smisla nositi masku koliko god možemo dok smo u zatvorenom - ističe dr David Strain, kliničar sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Eketeru.
Stoga stručnjaci se slažu da je pitanje lutrije i "bolje išta nego ništa", a potpunu zaštitu pruža samo nošenje maske koja se neće skidati.
Slave
Znamo i sami da na slavama obično ljudi sedi pribijeni jedni uz druge, glasno pričaju, šale se, smeju. Takođe, uzimanje žita pri dolasku na slavu je u ovoj situaciji i te kako nehigijenski čin koji goste može koštati virusa.
Da li se korona može dobiti putem poslužene hrane?
Podsetimo, specijalista higijene i ishrane prof. dr Jagoda Jorga pričala je o mogućim rizicima prenosa putem hrane. Ona je tada istakla da je jako mala šansa da virus dobijete ako uzmete hleb koji stoji na otvorenom.
- Zato što se hleb peče na 200 stepeni, ima koru koja nema vode, odnosno na toj dehidriranoj kori ne ostaje ništa živo. Hleb je potpuno bezbedna namirnica i tu je jako mali epidemiloški rizik. Nije nigde još objavljeno da je iko u svetu preko hleba dobio korona virus. Mi inače znamo da to nije put prenosa ni za ostale crevne infekcije, pa ako je ovo prevashodno respiratorna infekcija sa nekim crevnim infekcijama, ne tvrdim da ne može da se prenese prljavim rukama. Ali, za sada u literaturi hleb ne slovi kao put prenosa – zaključila je u razgovoru za TV Prva.
Iako hrana nije veliki rizik, okupljanje velikog broja ljudi u zatvorenoj prostoriji, jeste, a kao dva najrizičnija datuma izdvajaju se Sveti arhangel Mihajlo i Sveti Nikola koje se obeležavaju 21. novembra i 19. decembra.
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Tt
Liftovi, liftovi, .. male prostorije, nikad provetrene, sa velikom cirkulacijom ljudi.
Podelite komentar