Čak 91 odsto izlečenih od korona virusa ima neki oblik komplikacija na duže staze

 
 
  • 0

Nova studija dokazala

korona virus foto: pixabay.com

Prema najnovijim saznanjima naučnika korona virus kod pojedinih pacijenata može značajno da ošteti rad bubrega, jetre, srca i mozga i to na duže staze.

Nedavno istraživanje je pokazalo je da čak 91 odsto pacijenata koji su se "oporavili" ima barem jednu dugotrajnu komplikaciju ove bolesti, piše "Best life".

Nova otkrića rezultat su istraživanja sprovedenog na 965 pacijenata koji su se oporavili od kovida-19 u Južnoj Koreji, a čak njih 91 odsto reklo da je ima jedan dugotrajni simptom.

Umor je bio najčešći simptom, zabeležen je kod 26 odsto pacijenata, a poteškoće sa koncentracijom zabeležene su među 25 procenata pacijenata, prema Korejskoj agenciji za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Brojni pacijenti rekli su da imaju i psihološke probleme i dugotrajni gubitak čula ukusa i mirisa, kod pojedinih je ova posledica bila prisutna i nekoliko meseci nakon završetka bolničkog lečenja.

Treba pomenuti i izveštaj Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz jula koji je pokazao da se 35 odsto ispitanih pacijenata nije potpuno oporavilo ni dve do tri nedelje nakon pozitivnog testiranja na virus, a mnogi su rekli da se osećaju umorno.

Pojedini stručnjaci veruju da bolest može da izazove sindrom hroničnog umora poznat kao mijalgijski encefalomijelitis.

(Telegraf.rs)

Video: Tramvaj i automobil - opet sudar! Novi kolaps u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA