Da li vi ovako započinjete svako jutro? Navika koja opasno narušava vaše zdravlje

 
 
 ≫ 
  • 1

Istraživanja su dokazala koliko je štetno po zdravlje redovno odlaganje alarma

snooze foto: pixabay.com

Osobe koje redovno odlažu svoj alarm ujutru, povećavaju rizik od razvijanja određenih zdravstvenih problema, oktriva istraživanje Klinike poremećaja spavanja u Klivlendu.

Prema izveštaju klinike, ako osećate potrebu da nekoliko puta pritiskate "snooze", čak i  posle osam sati sna, vreme je da se obratite lekaru. Izveštaj naglašava da, iako nisu sva spavanja ista, način na koji se završava noćni san može biti pokazatelj opšteg blagostanja.

- Istraživanja su otkrila da odlaganje alarma remeti REM fazu sna ili "restorativno stanje" spavanja - rekla je dr Rina Mehra, direktorka klinike u Klivlednu.

Zašto je to važno?

Svake noći prolazimo kroz dve osnovne vrste spavanja, REM i ne-REM spavanje. Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar opisuje ne-REM san kao kretanje kroz tri faze:

Faza 1: Kada iz budnog stanja pređete u san.

Faza 2: Kada zaspite laganim snom.

Faza 3: Kada uđete u najdublji nivo sna.

Devojka gleda mobilni, telefon, krevet, devojka Foto: Shutterstock

Zahvaljujući trećoj fazi ujutru se osećate potpuno osveženo. Posle toga ulazite u REM fazu, koja počinje oko 90 minuta nakon što zaspite, i traje dok se ne probudite.

- Oči vam se brzo pomeraju s jedne na drugu stranu iza zatvorenih kapaka. Vaše disanje postaje ubrzano i nepravilno, a puls i krvni pritisak se povećavaju gotovo do nivoa buđenja. Većina vašeg sanjanja se dešava tokom REM spavanja. Mišići u rukama i nogama postaju privremeno paralizovani, kako bi vaš mozag sprečio vaše telo da se previše mrda tokom potencalnog aktivnog sna  - objasnili stručnjaci sa instituta.

Problem je kada odlažete alarm tokom ulaska i izlaska iz REM faze.

Sa već povišenim nivoom budnosti, ometanje ovog sna alarmom u intervalima od 10 minuta može izazvati brojne zdravstvene probleme, poput povišenog krvnog pritiska i pulsa, dok je sam interval prekratak da bi mogao da omogući miran san.

Kao što upozorava britanska Nacionalna zdravstvena služba, nedovoljno sna vremenom može izazvati gojaznost, kardiovaskularne bolesti, visoki krvni pritisak i dijabetes.

- Uverite se da imate sedam do osam sati kvalitetnog sna. Ako ponekad ne možete toliko da spavate, a ujutru osetite potrebu da odložite taj alarm, onda bi verovatno trebalo da posetite svog lekara kako biste se uverili da nemate poremećaje spavanja koji bi mogli da doprinesu potrebi odlaganja alarma - objasnila je dr Mehra.

(Telegraf.rs)

Video: Obišli smo perone stare autobuske stanice u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    9. oktobar 2020 | 12:18

    Ja ne mogu odlagati ustajanje na telefonu kad imam veker marke INSA sa zvonom. Jednom si mu zaustavio zvono, pa ti biraj ili ustati ili nastaviti dalje spavati. Drugi put ič majci da zazvoni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA