Da li ste zaštićeni od korone ako nosite masku samo dok se krećete po firmi, ali ne i za stolom?
Svi koji su navikli da i u doba korone posećuju barove i restorane biće možda zbunjeni tzv. kovid pravilima koji ujedno važe čak i na mnogim radnim mestima.
Mnoga pravila i u Srbiji nalažu da u restoran ili bar možete ući samo sa maskom koju opet treba da skinete kada sednete za sto da biste jeli i pili.
Slična je situacija i u mnogim firmama u Srbiji čija pravila nalažu da se maska mora nositi dok se zaposleni kreću po firmi, ali ne i za stolom za kojim rade.
Iako su mnogobrojne studije dokazale da maske mogu da spreče da neko sa kovidom ko nema simptome ili tek treba da ih razvije prenese infekciju na ljude oko sebe, posebno u zatvorenom, ugostiteljska mesta ostaju lokacije koje čine petinu svih izvora zaraze.
Virus se širi sitnim kapljicama aerosolom, kada zaražena osoba razgovara, kašlje ili kija. Te kapljice mogu sleteti direktno na ljude u blizini i zaraziti ih, a mogu i završiti na površinama koje bi neko mogao da dodirne kasnije.
SZO čak tvrdi da postoje dokazi da sitne čestice virusa mogu ostajati suspendovane u vazduhu i do dva sata, omogućavajući širenje od osobe do osobe u zatvorenim, slabo provetrenim prostorima.
Međutim, koliko zaštitne maske štite tokom šetnje od 10 sekundi do stola?
- Verovatnoća da se infekcija prenese hodajući od vrata restorana do stola ili hodajući od radnog stola do toaleta je blizu nule - ističe Robert Dingval, profesor sociologije na Univerzitetu Notingham Trent.
Drugi stručnjaci pak, kažu da iako je rizik možda nizak treba biti oprezan.
- Ima smisla nositi masku koliko god možemo dok smo u zatvorenom - ističe dr David Strain, kliničar sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Eketeru.
Stoga stručnjaci se slažu da je pitanje lutrije i "bolje išta nego ništa", a potpunu zaštitu pruža samo nošenje maske koja se neće skidati.
Provera temperature ništa ne znači
Ako ulazite u teretanu, neki restoran, pa čak i na radno mesto postoji velika verovatnoća da će vam meriti temperaturu digitalnim termometrom.
Ipak, ovakva vrsta provere gotovo da nema nikakvu svrhu.
Prvi problem je njihova tačnost. Većina ovakvih toplomera meri temperaturu kože, na koju spoljašnji ambijent može snažno uticati, za razliku od osnovne telesne temperature.
Dr Strain ističe da ovakvi toplomeri nisu "ni blizu" pouzdani koliko medicinski termometri koji se stavljaju ispod pazuha.
Drugo, to što neko nema temperaturu ne znači da nema kovid. Jedna velika studija je utvrdila da polovina pacijenata sa kovidom nije imalo temperaturu pri prijemu u bolnicu (iako su je mnogi razvili kasnije).
Upravo zato dr Strain proveru temperature u restoranima naziva "teatralnom".
- Ako želimo da smanjimo nivo straha u populaciji, što se više straha možemo osloboditi, to bolje - istakao je on.
Maske obavezne u avionu, a dele sendviče?
U svim avionima su maske obavezne, ali čini se da avio-kompanije nisu razmišljale o tome da se u tom slučaju ne dele hrana i piće..
Tako se na mnogim čarter letovima iz Srbije, posebno za Tursku gde se putnici iz Srbije ne testiraju, dele sendviči, a onda u isto vreme svi putnici skinu maske što ponovo putnike čini nezaštićenim.
Savet u ovakvim situacijama jeste da jedete pre ulaska u avion kako ne biste dolazili u rizik kada se posluže hrana i piće.
Da li ste vi u obavezi da na radnom mestu nosite masku punih osam sati ili ne?
Video: Recite zbogom koronavirusu: Ovo je maska koja potpuno ubija COVID -19
(Telegraf.rs)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Srpkinja
Škole polurade a noćni klubovi puni ! Kako to Korona sistemski napada sve vredno u društvu, obrazovanje, privredu a ne ide tamo gde su klubovi i kladionice, kockarnice...neverovatno pametna i selektivna ova zla korona
Podelite komentar
Da li smo
Zaštićeni dok spavamo?Da li treba i tad da nosimo maske?Ništa tu meni više nije jasno.🙄🙄🙄
Podelite komentar