Da li nas aditivi u hrani razboljevaju? Odgovor na ovo pitanje nateraće vas da uzmete varjaču u ruke
Prerađeni prehrambeni proizvodi puni su masti i šećera, a sadrže i koktel aditiva - veštačke zaslađivače, emulgatore, konzervanse… Istraživači kažu da se naš organizam bori da preradi ovakvu hranu, što dovodi do hroničnih i štetnih upala koje su povezane sa ozbiljnim stanjima kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca i kancer, a predstavljaju i ozbiljnu pretnju u vreme pandemije korona virusa, jer mogu da učine ljude ranjivijima na infekciju.
Navedeni zdravstveni rizici istaknuti su u najnovijim rezultatima najveće svetske studije o uticaju hrane na zdravlje koja prati navike u ishrani 500.000 ljudi.
Istraživači su otkrili da oni čija se ishrana bazira na prerađenim namirnicama radikalno povećavaju rizik od teških oboljenja.
Aditivi povezani sa zdravstvenim rizicima - uključujući bolesti srca, dijabetes i rak - nalaze se u prvih 50 najčešće korišćenih aditiva u prehrambenim proizvodima. To su natrijum nitrat (da bi prerađeno meso imalo ružičastu boju), kalcijum nitrat (konzervans za meso), mononatrijum glutamat (pojačivač ukusa), karagenan (zgušnjivač, dodaje se u sladoled), sukraloza (zaslađivač), kalijum sorbat (konzervans koji se dodaje u vino, sireve i jogurt)...
Iako prerađena hrana nije novitet - bar 200 godina koristimo dimljeno meso, kao i ukiseljeno povrće i konzervirano voće - dodavanje hemijskih aditiva zbunjuje naše ćelije koje se bore protiv “uljeza” zapaljenskim reakcijama.
Kako nastaju upale
- Bolesti srca uzrokovane su promenama u načinu na koji naše telo obrađuje masnoće zbog prekomernog unosa prerađene hrane - objašnjava dr Skat Marej, kardiolog u Univerzitetskoj bolnici u Liverpulu. - Kad se kalorijski unos prerađene hrane poveća, organizam šalje višak energije u masne ćelije koji se množe i bubre kako bi izdržale navalu energije. Kada krv ne može da stigne do depoa masnih ćelija višak kalorija ostaje u krvi, što izaziva niz toksičnih efekata i dovodi do kaskade zapaljenskih procesa. Najpre strada jetra, a onda se loš holesterol gomila i oko pankreasa. Holesterol i glukoza nastavljaju da cirkulišu kroz krv izazivajući pogoršanje upale, a to znači da je telo manje sposobno da se bori protiv raznih infekcija, pa i protiv korone.
Naučnici još istražuju u kojoj meri su aditivi odgovorni za pojavu i širenje upalnih procesa u organizmu.
- Teško je odgovoriti na to u kojoj meri je gojaznost kriva za upalne procese, a koliku odgovornost za upale snose aditivi u namirnicama - kaže dr Bernard Srour, epidemilog Instituta za zdravstvo i medicinska istraživanja u Francuskoj.
Jedna od sugestija naučnika je da emulgatori omogućavaju lošim bakterijama da napuste digestivni trakt, što može da izazove zapaljenske procese u abdomenu i da dovede do, na primer, Kronove bolesti.
Ima li spasa?
Stručnjaci podsećaju da je najzdravija opcija pripremanje hrane u kućnim uslovima od mesa koje je kupljeno kod poznatog uzgajivača, povrća i voća nabavljenog direktno od proizvođača, sa što manje industrijskih preliva poput majoneza, kečapa i drugih dresinga.
- Hemijski aditivi i višak ugljenih hidrata, odnosno šećera koje unosimo na dnevnoj bazi raste iz dana u dan, a to može da dovede do potpune katastrofe i apsolutnog sloma zdravlja ljudi - upozorava profesor Dejvid Haslam. - U uslovima pandemije korona virusa jesti prerađene namirnice krcate aditivima je isto što i “stati u prvi red” za infekciju Kovidom 19. Rešenje je da sami pripremamo hranu i da ne jedemo ništa što se nalazi u kesicama, kutijama i konzervama.
Video: Nakon ovog videa jagode ćete prati samo ovako i nikako drugačije
(Telegraf.rs)
Video: Ogromne gužve na granici sa Hrvatskom: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
DARKO 100%
O hvalim te Boze da neko napise dobar tekst,ja sam mislio da sam jedina usamljena budala koja o tome prica,ovo je stvarno vazno da primite k'znanju i da se okrenete serpi i varnjaci
Podelite komentar