Ako imate više od 30 godina, ovo supervoće bi trebalo da jedete svakog dana: Čini čuda za zdravlje!
Kada želite da pojedete neko voće, urme vam verovatno ne bi pale prve na pamet, a možda bi trebalo. Jer, ovo voće koje raste mahom u zemljama Bliskog istoka i koje tamo tretiraju kao „kolač sa drveta“ nudi mnogo više od prirodne slatkoće zbog koje urme najčešće doživljavamo kao desert.
Nutricionisti kažu da su urme zapravo supervoće, jer sadrže niz nutrijenata koji su blagotvorni za zdravlje. Takođe, urme možete jesti kao zaseban obrok, ali i kao deo doručka, ručka ili večere. Od njih možete da napravite zdrave poslastice, da ih ubacite u šejkove od voća i jogurta, da ih jedete sa sirom i orasima kao neobično predjelo delikatnog ukusa...
Tri urme srednje veličine sadrže oko 200 kalorija, 54 grama ugljenih hidrata, pet grama vlakana (koja su izvrsna za zdravlje creva), jedan gram proteina i nimalo masnoća. Kroz porciju koju čine samo tri urme unećete u organizam vitamine B grupe, vitamin K, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink i mangan. Iako su vrlo slatke, urme nisu šećerne bombe pune praznih kalorija.
Naučni rad objavljen u publikaciji "Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences" navodi da su urme dobar izvor prirodnih antioksidanata koji mogu biti od koristi kod bolesti povezanih sa oksidativnim stresom. Do oksidativnog stresa dolazi kad u organizmu nastane neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i sposobnosti tela da se suprotstavi njihovim štetnim učincima. To stanje prethodi oštećenju ćelija koje vodi u različite bolesti.
Dokazano je da su u sastavu urmi antioksidanti poput karotenoida, polifenola, tanina i sterola, a sadrže i neke protivupalne, antimikrobne i protivgljivične sastojke.
Prirodno slatke
Većina ljudi doživljava urme kao suvo voće, i kod nas su uglavnom tako i dostupne, ali one se jedu i kao sveži, neprerađeni plodovi, u kojima je šećer prirodno prisutan.
Ako odlučite da napravite energetske pločice ili bombice od orašastih plodova u domaćoj radinosti, računajte na to da vam nikakvi dodatni zaslađivači neće biti potrebni – nekoliko urmi očišćenih od koštica će „uraditi posao“. Ovo je posebno važno osobama koje su sklone gojaznosti, koje već imaju nekoliko kilograma viška i koje su u riziku da dobiju insulinsku rezistenciju, kao i bolesti srca – za njih je posebno važno da poštuju limitirani unos šećera.
Podstiču probavu
Tri urme sadrže oko 18 odsto preporučenog dnevnog unosa vlakana, a vlakna podržavaju dobro funkcionisanje probave. Studija objavljena u časopisu "British Journal of Nutrition" bavila se uticajem konzumacije urmi na probavu.
Grupa potpuno zdravih muškaraca je 21 dan zaredom jela po sedam urmi, a druga „kontrolnu mešavinu“ ugljenih hidrata i šećera. Potom su napravili 14-dnevnu pauzu, pa su grupe zamenile uloge – prva je jela „kontrolnu mešavinu“ ugljenih hidrata i šećera, a druga po sedam urmi dnevno (uz ostale obroke, naravno). Dok su jeli urme učesnici su imali poboljšano kretanje creva, brže su se praznili i smanjila im se količina sastojaka u stolici koji mogu da oštete ćelije creva i da pokrenu njihove mutacije.
Ako ste ikada iskusili zatvor, znate koliko muke može to može da donese, uz pad energije i sveobuhvatni osećaj neprijatnosti. Urme mogu da budu jednostavno rešenje za podsticanje probave.
Regulišu šećer u krvi, smanjuju holesterol i štite srce
Studija iz 2019. godine uključila je stotinu žena i muškaraca s dijabetesom tipa 2, a istraživan je uticaj konzumiranja urmi na holesterol i šećer u krvi. Tokom četiri meseca deo ispitanika svakodnevno bi pojeo po tri urme, a druga grupa učesnika studije uopšte nije konzumirala ovo voće.
Kod onih koji su jeli urme statistički su značajno bili smanjeni ukupni holesterol i „loš” (LDL holesterol), dok im se glikolizovani hemoglobin (HbA1c), kojim se kontroliše nivo šećera u krvi u prethodna tri meseca, nije promenio. Ista grupa prijavila je i bolju koncentraciju i povećanje ukupnog kvaliteta života.
Nivoi šećera u krvi i zdravlje srca usko su povezani - oboljli od dijabetesa tipa 2 imaju dvostruko veći rizik od pojave bolesti srca, uključujući srčani udar koji često može da rezultuje fatalnim ishodom.
Odlične su i za mozak
Studija objavljena u "Neural Regeneration Research" navodi da urme pokazuju obećavajući terapeutski potencijal u borbi protiv Alchajmerove bolesti. Razlog je njihova sposobnost borbe protiv upale i oksidativnog stresa u mozgu.
Nutricionisti preporučuju da urme počnete da jedete svakodnevno već pred kraj druge decenije života kako biste poboljšali kognitivne sposobnosti i sprečili pojavu demencije u starijem dobu.
Video: Potreban je samo minut za preukusan početak dana
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.