Poslastica koja smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska, pa čak i od srčanog udara
Postoji jedan vrlo jednostavan i ukusan način na koji možete da smanjite rizik od visokog krvnog pritiska ili čak srčanog udara.
Naučnici otkrivaju da je crna čokolada bogata flavonolima, supstancama koje smanjuju i sistolni i dijastolni pritisak. Naime, ove materije se povezuju sa stvaranjem azot monoksida, supstance koja širi krvne sudove i olakšava protok krvi. Samim tim, snižava i krvni pritisak!
Što čokolada ima viši procenat kakaa to je bogatija flavonoidima.
Savršena količina bi bila oko 50-100 grama crne čokolade dnevno.
- Čokolada i kakao su toliko bogat izvor flavonoida da, gram za gram, crna čokolada pruža pet puta više antioksidativne aktivnosti od borovnice - izjavila je dr Sara Brever za britanski portal "Express".
- Postoje jasni dokazi da svakodnevni unos 100 g tamne čokolade može smanjiti sistolni krvni pritisak za 5,1 mmHg, a dijastolni krvni pritisak za 1,8 mmHg. To je dovoljno da u proseku smanji rizik od srčanog ili moždanog udara za 21 odsto.
Prilično impresivno za nešto što je tako ukusno i obično se smatra poslasticom.
Brojni biljni proizvodi sadrže antioksidanse, uključujući kelj, brokoli i paradajz.
Neki napici kao što su zeleni čaj i crno vino takođe su bogati flavonoidima.
Ali rizik od srčanog udara možete smanjiti i unošenjem nekih manjih promena u ishrani ili načinu života. Ako jedete zdravo, i imate uravnoteženu ishranu, time ćete smanjiti šanse da se masne naslage talože na arterijama.
Video: Ova saksija krije najslađu tajnu
(Telegraf.rs)
Video: Ovo je kuća u kojoj je uhapšen Alija Balijagić
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.