Na ovaj način korona se vrlo lako može proširiti po stambenim zgradama: Budite oprezni!

 
 
  • 4

Zabrinjavajuće otkriće

Korona virus Foto: Pixabay

Naučnici su otkrili da korona virus može da šire po zgradama, preko toaleta i odvodnih cevi, što je posebno alarmantno za ljude koji stanuju u stambenim zgradama.

Ovo otkriće dolazi iz Kine, nakon što su tamošnji istraživači uzeli bris iz praznog stana, u kome dugo niko nije boraavio, a koji se nalazi tačno ispod petoročlane porodice koja je bila pozitivna na Covid-19.

Uprkos činjenici da u stanu niko nije živeo istraživači su pronašli tragove virusa na sudoperu, slavini i ručici za tuš.

Ovo sugeriše da su čestice virusa potencijalno isplivale iz cevi zaražene porodice i direktno se naselile u prazan stan,  tvrde istraživači Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji su ovog meseca objavili svoja otkrića u časopisu "Environment International".

Istraživači su i naveli da još jedan eksperiment dodatno potvrđuje njihovu hipotezu.

Korona virus Foto: Pixabay

Pomoću simulatora za praćenje naučnici su pronašli zaražene aerosole u ​​kupatilima koji su se nalazili 12 spratova iznad stana u kome je živela porodica pozitivna na koronu. Istraživači veruju da su aerosolne čestice ušle u njihove stanove kroz cevi zgrade.

Prethodne studije su pokazale da pored širenja kroz respiratorne kapljice - recimo, kada osoba viče ili kašlje - Covid-19 se može naći i u stolici.

korona virus foto: pixabay.com

- To može biti posebno opasno za zgrade sa zajedničkim sistemima otpadnih voda - rekla je Lidija Moravska, direktorka Međunarodne laboratorije za kvalitet vazduha i zdravlje vazduha na australijskom Tehnološkom univerzitetu Kvinslend.

Ovo otkriće nas upozorava da treba da budemo oprezni i da što češće i detaljnije čistimo svoju kuhinju i kupatilo, odnosno mesta na kojima se nalaze kuhinjski odvod i kanalizacione cevi.

(Telegraf.rs)

Video: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    28. avgust 2020 | 13:58

    Hahahaha pustite nas bre da zivimo!

  • Miki

    28. avgust 2020 | 16:55

    Bidalaštine. Dosad bi se cela planeta zarazila. Neko stvarno treba da pocne da placa kazne za sirenje laznih vesti

  • Marko

    28. avgust 2020 | 16:06

    Pa dosad bi svi bili zaraženi da sve to stoji čime nas mediji plaše mesecima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA