Deca koja nemaju simptome mogu da nose ogromnu količinu korona virusa - čak veću i od teško bolesnih

 
 
  • 10

Uznemirujuće otkriće naučnika...

dete, maska foto-ilustracija: pixabay.com

Letnji raspust se privodi kraju, a stručnjaci upozoravaju da ponovno otvaranje škola i vrtića krije nove opsanosti širenja pandemije korona virusa

Novo istraživanje pokazalo je da deca često ne pokazuju nikakve simptome, ali to ne znači da ne nose u sebi tragove virusa.

Iako deca pokazuju mnogo blaže simptome kovida-19, ova bolest ipak opterećuje njihov organizam.

Deca su, uglavnom, asimptomatski pacijenti kod kojih se ne javlja ni jedna spoljna manifestacija bolesti, pa su upravo zato oni češći "krivci"  prenošenja virusa drugima.

- Tokom pandemije uvek smo testirali pacijente sa simptomima, pa smo došli do pogrešnih zaključaka da su odrasli izloženiji ovom virusu - kaže pedijatar Aleso Fasano iz Bostona.

- Međutim, rezultati našeg istraživanja pokazuju da deca nisu zaštićena od ovog virusa - upozorio je.

Studija, koja je sprovedena u dve bolnice u Bostonu tokom vrhunca epidemije, smatra se do sada najcelovitnijom analizom dečijih pacijenata obolelih od kovida-19.

Od 192 testirane dece i mladih, uzrasta od 0 do 22 godine,  pronašli su 49 zaraženih korona virusom.

Merenje temperature, deca, škola, toplomer, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Deca su imala veće količine virusa u odnosu na hospitalizovane pacijente

U poređenju sa hospitalizovanim odraslim pacijentima, ova deca su imala znalajno veće količine korona virusa u svojim respiratornim putevima, posebno u prva dva dana.

- Nisam očekivao da će virusno opterećenje biti tako veliko - priznaje  pulmolog dr Lael Ionker.

Rezultati su više nego uznemiravajući, jer veće opterećenje virusom potencijalno može značiti i veće prosipanje virusa, a samim tim i veći rizik od širenja.

Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

Iako ova studija nije direktno ispitivala prenosivost virusa, nalazi sugerišu da deca mogu biti skriveni izvor širenja zaraze.

Istraživanja dokazuju da deca i kada pokazuju blage ili nikakve simptome, u stvari nose visoku dozu virusa, dovoljnu za hospitalizaciju odrasle osobe.

- Virusno opterećenje kod dece u fazi simptomatske, rane infekcije, bilo je značajno veće nego u hospitalizovanih odraslih sa teškom kliničkom slikom - piše tim u studiji.

Studija jasno sugeriše da provera temperature možda nije efikasno sredstvo za ponovno otvaranje škola i vrtića. Umesto toga, istraživački tim predlaže da se ustanove fokusiraju na strategije kao što su socijalno distanciranje, upotreba maski, ili da se nastavi onlajn predavanje.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Истина

    22. avgust 2020 | 13:47

    Колко ли пара,од глобалиста, добијају политичари и медије за ширење овако ЛАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И ДИЗАЊЕ ПАНИКЕ?! ТЕШКО НАМА САДА,НА ОВОМ ПРОЛАЗНОМ ПУТУ АЛ, ТЕШКО ВАМА НА СТРАШНОМ СУДУ ЗА ВЕЧНОСТ !!!

  • Aman više

    22. avgust 2020 | 13:40

    Ostavite nas na miru!!!

  • ...

    22. avgust 2020 | 13:42

    Do sad nisu prenosila ali sad kad treba da pocne skola odjednom katastrofa. Kome odgovara da skola ne pocne? Da ne pricamo o tome da vrtici sve vreme rade, bez nekih problema...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA