Američki naučnici otkrili: Na smanjenje prenosa Covid-19 i smrtnost utiče jedna stvar

  • 2
Momak i devojka piju vodu, voda Foto: Shutterstock

Dr Geri Voren (Garry Warren), glavni istraživač prestižne američke kompanije SAIC u svom radu “Unos joda za smanjenje prenosa Covida-19 i smrtnosti od Covida-19” objavljenom u publikaciji “Risrč gejt” (Research Gate), ukazao je da dnevni unos maksimalno preporučenih količina joda dovodi do apoptoze- ćelijske smrti ćelija zaraženih virusom, sprečavajući njegovo dalje širenje.

Dnevnim unosom od 1,5 do 2,4 miligrama po osobi (u zavisnosti od telesne težine), kako je ustanovljeno, pojačava se spremnost organizma za borbu protiv Covida-19. Što više ljudi podigne unos joda na maksimalno preporučeni nivo, značajno se smanjuje mogućnost prenosa Covida-19, a samim tim i smrtnost.

Tajland, Filipini i Vijetnam su već počeli da koriste jod za specifičnu dodatnu zaštitu medicinskog osoblja pored neizbežnih maski, skafandera i rukavica. Joda najviše ima u algama, morskoh ribi i kuhinjskoj soli.

(Telegraf.rs)

Video: Iznemogli beloglavi sup spustio se na seosku kuću: Spasavnje ugrožene vrste u selu Sedobro

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA