Naučnici imaju novo otkriće vezano za prenošenje korone putem vazduha: Evo šta je najrizičnije

 
 
 ≫ 
  • 3

Postoje novi dokazi da se korona virus može širiti putem vazduha, odnosno aerosolnih čestica

Doktori, pacijent, bolnica, bolnička soba, zaštitno odelo, rukaviice, maska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Smernice brojnih međunarodnih zdravstvenih institucija za sprečavanje širenja korona virusa usmerene su na pranje ruku, održavanje socijalne distance i mere predostrožnosti, ali niko ne navodi kako se virus ponaša u vazduhu.

Aerosoli su sitne čestice koje se najčešće putem kijanja i kašlja izbacuju iz tela i mogu da lebde u vazduhu. Postoje novi dokazi da se korona virus može širiti upravo putem tih čestica, a ne samo dodirom kontaminirane površine.

Zato je naučnik Džonatan Rid, profesor hemije sa Univerziteta Bristol sproveo studiju u kojoj je otkrio kako se korona virus širi putem vazduha, odnosno dok pevamo ili govorimo.

U okviru projekta pod nazivom "Perform" naučni tim je proučavao koju količinu aerosola i kapljica proizvode ljudi.

Tako je utvrđeno da pevanje ne proizvodi značajno više respiratornih čestica od govora sličnom jačinom glasa, a to bi značilo da ono nije rizičnije za širenje Covid-19 bolesti, otkrila je studija koja tek treba da bude pregledana.

Korona virus Foto: Shutterstock

Dvadeset i pet profesionalnih izvođača različitog pola, etničkih grupa, uzrasta i porekla, koji nastupaju u muzičkom pozorištu, operi, džezu i pop sceni, učestvovalo je u studiji koju su vodili naučnici sa Univerziteta u Bristolu.

Pojedinačno su izveli niz vežbi, koje su uključivale pevanje i izgovaranje jedne rečenice ("Srećan rođendan") na različitim mestima i sa različitim intezitetom glasa, u operacionoj sali u kojoj nije bilo prisustvo drugih aerosola.

To je omogućilo istraživačima da analiziraju aerosole koje proizvode specifični zvuci. Otkrili su da jačina glasa ima najveći uticaj na količinu proizvedenih aerosola.

Pričanje, korona virus Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Stručnajaci su primetili malu, mada ne i suštinsku, razliku između govora i pevanja sličnom jačinom glasa. Dok osoba koja peva ili viče najjačim intezitetom može da proizvede 30 puta više aerosola, takođe ventilacija može da utiče na nanošenje aerosola. Veće mesto i veća ventilacija može uticati na koncentraciju aerosolnih čestica.

- Naše istraživanje pružilo je snažan naučni temelj na osnovu koga se može izdati preporuka za sigurno umetničko izvođenje, vezano za Covid-19, kako za izvođače tako i za publiku. Važno je obezbediti prostor koji se provetrava na primereni način kako bi se smanjio rizik prenosa virusa - kazao je Džonatan Rid.

Doktor Ruper Bil iz Institura Francis Krik je istakao važnost ovog istraživanja koje konačno daje bolji uvid u prenošenje korona virusa putem vazduha.

- Veći rizika za prenošenje virusa prati glasni govor od pevanja. Ovo istraživanje podupire mogućnost sigurnog izvođenja na sceni uz odgovarajuće socijalno distanciranje i provetravanje ili ventilaciju - kazao je dr Bil.

Video: Kako korona virus prenose asimptomatski slučajevi?

(Telegraf.rs)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA