"Smrdljivi" znak koji može da ukaže da vam preti srčani udar: Ne ignorišite ga!

 
 
  • 5

Ne zanemarujte ovaj simptom

srčani udar Pixabay.com

Najčešći simptomi srčanog udara su otežano disanje, bol u grudima i mučnina... Međutim, i drugi znaci koje telo šalje mogu da ukažu da je osoba izložena riziku od smrtonosnog infarkta miokarda i drugih srčanih bolesti.

Srčani udar nastaje zbog nedostatka krvi koji dopire do srca. Bez dovoljne količine krvi, srce može da postane oštećeno, a život ugrožen.

Ipak, postoji zabluda među ljudima da srčani udar pogađa ljude kao “grom iz vedra neba".

Naše telo danima, nedeljama, pa čak i mesecima šalje poruke upozorenja koje bi trebalo ozbiljno da shvatimo.  Jedno od njih se može javiti dosta ranije, a reč je o veoma lošem zadahu.

Loš zadah ili halitoza je znak parodontitisa, što je drugo ime za bolesti desni.

Zubi Foto: Pixabay

Bolesti desni su marker za srčane bolesti, otkrili su naučnici. Parodontitis nastaje zbog nakupljanja bakterija u ustima. Ove bakterije mogu ući u krvotok i uzrokovati upalu u krvnim sudovima. Upaljeni krvni sudovi mogu da dovedu do srčanih bolesti.

Stanje vašeg oralnog zdravlja može biti dobar prediktor stanja vašeg kardiovaskularnog zdravlja - rekao je Adam Tejlor sa Univerziteta Lankaster.

- Usta su puna bakterija, i dobrih i loših. "Loše" bakterije mogu iz usta da uđu u krvotok i da izazovu upalu u krvnim sudovima, što može dovesti do kardiovaskularnih bolesti. Studije su pokazale da su gubitak zuba i upaljene desni (parodontitis) markeri srčanih bolesti - objasnio je cenjeni stručnja.

srce kardiologija foto: pixabay.com

Ali samo zato što imate bolene desni, to ne mora nužno da znači da ćete imati srčani udar. 

Uobičajeni znaci bolesti uključuju posebno otečene desni, loš zadah ili neuprijatan ukus u ustima. Ako ste zabrinuti zbog znakova bolesti desni, obratite se stomatologu.

(Telegraf.rs)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gasa

    20. avgust 2020 | 14:29

    O moj boze sta sve moramo da slušamo,toliko su isprepadali narod,da mu je sad gora psiha nego li sve bolesti,svaki dan nesto novo se nalazi,da se zdrav razboli momentalno

  • Dacha

    20. avgust 2020 | 15:35

    Ajde bre ne mracite narod dovoljno je napacen. Neko anksiozan procita ovo i eto mu simptoma vec za 30 min. Premre od straha da ce umreti od srca.

  • Boban

    20. avgust 2020 | 13:47

    A kad me zaboli nokat od malog prsta na desnoj nozi, el je i to predznak srčanog udara?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA