Šok u Rusiji: Lekari otkrili svoje mišljenje o novoj vakcini i priznali da li će je primiti ili ne

 
 
 ≫ 
  • 18

Ruski zdravstveni radnici još uvek nisu spremni da je prime

ruska vakcina foto: pixabay.com

Nedavno sprovedeno istraživanje u Moskvi pokazalo je da više od polovine ruskih lekara nije spremno da primi prvu registrovanu vakcinu protiv korona virusa koja upravo dolazi iz njihove zemlje.

Pod nazivom "Sputnjik V", vakcina koju je napravio Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" registrovana je u rekordnom roku uprkos raširenim sumnjama o njenoj sigurnosti.

U međuvremenu, prvi kontingent će biti dostupan već krajem avgusta.

Međutim, u internet anketi navedeno je da jedan od dva ruska lekara, još uvek neće primiti vakcinu.

Kako navodi ruski mediji, u anketi je učestvovalo više od 3.000 zdravstvenih radnika, a rezultati pokazuju da je samo 24 odsto njih spremno da se odmah vakciniše protiv kovida.

S druge strane, 66 odsto njih navodi da je trenutno nedovoljno podataka koji bi dokazali njenu efikasnost, dok je 48 reklo da je razvijena prebrzo.

Ipak, čak 20 odsto lekara koji su rekli da se lično ne bi vakcinisali, preporučiće ovu vakcinu pacijentima, kolegama i prijateljima.

- Normalno je da se poverenje zavređuje nakon nekoliko godina primene. Ali ne treba brkati poverenje sa službenom procenom sigurnosti i efikasnosti - ističe zamenik ministra zdravlja Oleg Salagaj.

Novinska agencija TASS izvestila je da se očekuje da će desetine hiljada ljudi učestvovati u trećoj fazi vakcinacije koja bi mogla da započne za 7 do 10 dana.

Moskva pak, tvrdi da Sputnjik V može da podari imunitet na kovid dug dve godine, a da će je prvi zdravstveni radnici primiti već krajem avgusta.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbgg

    17. avgust 2020 | 15:19

    Ma sta joj fali samo da sto prodje ovo ludilo , sta smo sve pojeli od mesa iz argentine do ovog preprskanog voca kod nas....

  • Жарко

    17. avgust 2020 | 15:18

    Анкету спровела и објавили поуздани извори из западних медија. Довољно?

  • Рс

    17. avgust 2020 | 15:40

    Код нас ће Кон,Кисићка,Тјодоровић ...први добити вакцине

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA