Možda je ipak postojala "srpska verzija" korone? Virus iz Evrope 10 puta zarazniji nego u Aziji

 
 
 ≫ 
  • 5

Iz Malezije upozoravaju da je virus u Evropi i te kako mutirao u odnosu na originalnu verziju

korona virus foto: pixabay.com

Nakon što su lekari iz Italije upozorili na "srpsku verziju" korona virusa za koji su tvrdili da je zarazniji od onog sa kojim su se borili u ovoj zemlji, slične informacije dolaze iz Azije.

Naime, kako je pojasnio ministar zdravlja Malezije Nor Nišam Abdulah, mutacija korona virusa zabeležena je u različitim delovima sveta, a mutacija koju su zabeležili u Maleziji potekla je iz Evrope i 10 puta je zaraznija od originalnog virusa.

- To bi moglo da znači da su postojeće studije i vakcine koje se razvijaju možda nepotpune ili neće biti efikasne protiv mutiranog virusa - ističe on.

Keputusan terkini baru diterima dari makmal Institut Penyelidikan Perubatan (IMR): seperti disyaki mutasi jenis D614G...Posted by Noor Hisham Abdullah on Saturday, August 15, 2020

Mutirana verzija virusa proširila se Evropom i SAD, ali za sada nema dokaza da uzrokuje ozbiljniju i težu verziju kovida.

Prema studiji koja je objavljena u naučnom časopisu Cell, mutirana verzija (G614) pojavila se u februaru i nadjačala originalnu verziju (D614). Naučnici su tada utvrdili da je mutirana verzija deset puta zaraznija od originalnog virusa koji je uočen u kineskom Vuhanu.

Međutim, s obzirom na to da se mutacija dogodila na proteinu koji nije kritičan i koji vakcina ne cilja, naučnici se nadaju da bi vakcine koje su trenutno u poslednjim fazama kliničkog istraživanja ipak mogle biti dovoljno efikasne da zaustave dalje širenje pandemije.

Video: Da li na teritoriji Srbije postoji više sojeva korona virusa?

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Argos

    17. avgust 2020 | 12:58

    Cudno mi je to malo,kod nas je pocelo od kad je dosao onaj teniser Dmitrov iz Amerike u Srbiju,ja cu uvek da tvrdim da je koronu napravila Amerika i Britanija dve najgore zemlje po covecanstvo,zasto kod nas zato sto su bili ljubomorni kako Srbija da bolje izlazi sa koronom od svih zapadnih zemalja,te dve zemlje treba se tuziti medjunarodnom sudu za najvece zlocine sto su napravile i sto ce napraviti,njima trebati zabraniti sve i svako mesanje svuda u politici u svetu imali su i dokazali se ko su,dosta je takve zlocinacke zemlje nam ne trebaju

  • Drekavac

    17. avgust 2020 | 13:06

    U Srbiji 600 mrtvih a u Italiji???

  • Ivan

    17. avgust 2020 | 15:14

    Naš je vrh!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA