Polovina pacijenata koja je priključena na respirator u Nemačkoj nije preživela

 
  • 3

Tužni rezultati nedavne studije

Doktor, pacijent, bolnica, odela, maska, rukavica, vizir, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Jedan od pet pacijenata koji je hospitalizovan u Nemačkoj zbog korona virusa podlegao je bolesti, prenosi AFP. Stopa smrtnosti povećala se na 53 odsto kod onih koji su završili na respiratoru, pokazuju rezultati danas objavljene studije.

Podatke o 10.000 pacijenata primljenih u 930 nemačkih bolnica između 26. februara i 19. aprila analiziralo je nemačko interdisciplinarno udruženje kritične populacije i hitne medicine, Tehničkog univerziteta u Berlinu.

Hospitalizovani muški pacijenti imali su višu stopu smrtnosti od žena, tačnije 25 u odnosu na 19 odsto.

Stariji pacijenti su takođe bili znatno ranjiviji jer je 27 odsto njih u 70-im godinama umrlo, dok je 38 odsto starijih od 80 takođe preminulo.

- Ove visoke stope smrtnosti jasno pokazuju da je relativno visok broj pacijenata sa vrlo ozibljnim razvojem bolesti lečen u bolnicama - kaže Jirgen Klauber, direktor istraživačke grupe zdravstvenog osiguranja WIdO koja je takođe učestvovala u studiji.

- Takav ozbiljan tok bolesti uglavnom pogađa starije i ljude čije je zdravlje već ugroženo, ali se javljaju i kod mlađih pacijenata - upozorava on.

Od 10.021 testiranog pacijenta, za njih 1.727 je bio potreban respirator. Pacijenti su boravili u bolnicama u proseku 14 dana, a oni koji nisu bili na respiratoru hospitalizovani su u proseku 12. dana, dok je trajanje boravka na intenzivnoj nezi (na mehaničkoj ventilaciji) trajalo u proseku 25 dana.

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    29. jul 2020 | 15:45

    Respiratori ne smeju svima,samo sasvim zivotno ugrozenima....mislim da je preterana upotreba i da vrlo cesto dovodi i do goreg ishoda.Postoje neki naucni radovi u vezi sa tim...

  • ivan s

    29. jul 2020 | 15:20

    Kod nas je polovina preživela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA